Πενταρόφσκι: Δεν υπάρχει συζήτηση ότι οι Σλαβομακεδόνες ήταν κάποτε Βούλγαροι


Δεκέμβριος 15, 2020. 18:06

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «EU obzerver» ότι η μακεδονική γλώσσα είναι ένας πυλώνας της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας.

Ο Πενταρόφσκι είπε ότι δεν θα υπάρξουν συζητήσεις για τη μακεδονική γλώσσα ή ταυτότητα, καθώς και για το ζήτημα ότι οι Σλαβομακεδόνες ήταν Βούλγαροι έως το 1945, αναφέρει η πύλη Plus Info.

Όπως δήλωσε, δεν είναι μυστικό ότι η μακεδονική γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945, αλλά το γεγονός είναι ότι είναι μια ειδική γλώσσα, παρόμοια με τη βουλγαρική, αλλά δεν είναι και δεν ήταν ποτέ η βουλγαρική γλώσσα.

Για αυτόν, ο ισχυρισμός της Βουλγαρίας ότι ολόκληρη η ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας έως το 1945 ήταν βουλγαρική και ότι όλα από τον δέκατο αιώνα έως το 1945 ήταν βουλγαρικά, είναι αβάσιμα.

«Αυτοί λένε ότι υπάρχουν 'εθνικοί Μακεδόνες', αλλά ένα πρωί το 1944 ξύπνησαν και είπαν

  "Αχά, είμαστε πραγματικά εθνικά Μακεδόνες, και μέχρι χθες ήμασταν εθνικά Βούλγαροι»,

εξηγεί ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και προσθέτει ότι είναι «απόλυτη ιστορική ανοησία».

Όσον αφορά τον ισχυρισμό της Βουλγαρίας ότι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν υπήρχαν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 1944 και ότι ο σχηματισμός τους ήταν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχηματισμού μιας ξεχωριστής μη βουλγαρικής ταυτότητας προκειμένου να σπάσει τους δεσμούς μεταξύ του πληθυσμού στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή συζήτηση επί του θέματος.

Παρεμπιπτόντως, η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα επειδή, όπως ισχυρίζονται, η Βόρεια Μακεδονία δεν εφαρμόζει τη διακρατική συμφωνία.

Η Σόφια ζητά από τις αρχές των Σκοπίων να αναφέρεται η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας στα έγγραφα της ΕΕ ως «γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας», να παραιτηθεί από τον ισχυρισμό για σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία και να προστεθεί  μια διευκρίνιση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία στη  διακρατική συμφωνία που υπεγράφη την 1η Αυγούστου 2017, όπως σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.

b92

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr