Η Τουρκία τροφοδοτεί την κατάσταση στη Λιβύη- προσγειώθηκαν τουρκικά αεροσκάφη


Δεκέμβριος 29, 2020. 19:33

Πηγές της Λιβύης ανέφεραν, την Τρίτη, ότι δύο C-130 που προέρχονταν από την Τουρκία προσγειώθηκαν στη βάση Αλ Ουατίγια, στα δυτικά της χώρας, σε ένδειξη της συνεχούς υποστήριξης της Άγκυρας σε μισθοφόρους και πολιτοφυλακές που είναι πιστοί στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη.

Η άφιξη αυτών των δύο  τουρκικών αεροσκαφών στη βάση Αλ Ουατίγια ακυρώνει τα διεθνή ψηφίσματα που απαγορεύουν την είσοδο όπλων στη Λιβύη.

Πριν από λίγες μόνο μέρες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,  είχε επισκεφτεί την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, με ανώτερους αξιωματικούς του στρατού.

Και νωρίτερα αυτόν τον Δεκέμβριο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε  πρόταση για παράταση της παραμονής των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη για 18 μήνες, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή.

Ως απάντηση στην τουρκική επιμονή, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, επιβεβαίωσε ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν από τη Λιβύη, ειρηνικά ή με πόλεμο».

Ο Χαφτάρ ζήτησε την προετοιμασία για την απέλαση των τουρκικών δυνάμεων και των πολιτοφυλακών τους από τα εδάφη της Λιβύης», λέγοντας ότι «πρέπει να στοχεύσουμε με τα όπλα μας την Τουρκία».

Τα κόμματα της Λιβύης επιδιώκουν να βρουν μια πολιτική λύση που θα τερματίσει την κρίση που έχει χωρίσει τη χώρα εδώ και χρόνια και επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο που θέτει επίσημα τέλος στις μάχες και ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές στο τέλος του επόμενου έτους.

Οι μισθοφόροι μαχητές που έφερε η Τουρκία από τη Συρία στη Λιβύη, έχουν αποτελέσει πηγή μεγάλης ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες φοβούνται ότι θα διεισδύσουν μεταξύ των παράνομων μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr