Ταξίδια μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας μόνο με το δελτίο ταυτότητας


Φωτό αρχείου

Δεκέμβριος 17, 2020. 20:48

Οι περισσότεροι βουλευτές του Σερβικού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Συμβουλίου των Υπουργών της Αλβανίας, η οποία αποτελεί μέρος της "μίνι Σένγκεν" και επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν στη Σερβία, δηλαδή στην Αλβανία μόνο με δελτίο ταυτότητας.

Ο βουλευτής του SNS Αλεξάνταρ Μάρκοβιτς υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι έως τις 10 Νοεμβρίου 2020, τα κρατικά σύνορα θα μπορούσαν να περάσουν οι πολίτες των δύο χωρών μόνο με βιομετρική ταυτότητα.

Για να είναι εφικτό, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε την υπάρχουσα συμφωνία με την Αλβανία.

 «Η ενεργοποίηση της διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας με δελτίο ταυτότητας είναι μία από τις προτάσεις της πρωτοβουλίας της «Μίνι Σένγκεν» που ξεκίνησε από τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία ξεκίνησε με στόχο την ομαλή κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων σε υπηρεσίες και κεφάλαια», δήλωσε ο Μάρκοβιτς.

Πρόσθεσε ότι επικυρώνοντας και εφαρμόζοντας αποτελεσματικά τη συμφωνία, η Σερβία δείχνει ότι είναι έτοιμη να την  εκπληρώσει.


Η βουλευτής του SNS, Τζέλενα Σάριτς Κοβάσεβιτς, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι μόνο μια πολιτική πρωτοβουλία, αλλά και ένα βήμα προόδου όσον αφορά την υγεία και την οικονομία της Σερβίας.

Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, προς όφελος των πολιτών όλων των χωρών. Αυτό αναφέρεται κυρίως στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, στη συνεργασία ιατρικών ομάδων, αλλά και στη δυνατότητα για πολίτες από όλες τις χώρες να υποβάλλονται σε θεραπεία σε κάθε χώρα. είπε η Σάριτς Κοβάτσεβιτς.

Σύμφωνα με αυτήν, η συμφωνία σημαίνει λιγότερες διατυπώσεις όσον αφορά την ταχύτερη απόκτηση αδειών εργασίας, καλύτερες οικονομικές σχέσεις, κοινή ανάπτυξη στην περιοχή όπου ζουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο βουλευτής της Ενωμένης Σερβίας Ντράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα πιστεύει ότι η συμφωνία με την Αλβανία θα αυξήσει τις εξαγωγές και θα βελτιώσει την οικονομική συνεργασία.

Ο βουλευτής του SDP Μουαμάρ Μπάσεβατς είπε ότι είναι σημαντικό για το κόμμα να συμφωνήσει ότι οι τρεις χώρες δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά να καταπολεμήσουν την πανδημία μαζί.

"Η Σερβία θα στηρίξει τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια στις προσπάθειές τους στην ευρωπαϊκή πορεία και θα ζητήσει από την ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

 «Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε τη σοβαρότητα και την ειλικρινή επιθυμία μας για όλους τους γείτονές μας να είναι μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Μπάσεβατς.

Zurnal

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr