Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις δοκιμές του δικού της πυραυλικού συστήματος

 


Δεκέμβριος 17, 2020. 21:16

 Η Τουρκία ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών του αντιαεροπορικού  πυραυλικού συστήματος μικρής εμβέλειας «Hisar-A+» από την Aselsan και τη Roketsan. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το συγκρότημα χτύπησε με επιτυχία ένα στόχο στον αέρα.

Αναφέρεται ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε σε αυτόματη λειτουργία, η οποία είναι υπεύθυνη για το σύστημα ελέγχου πυροδότησης του συγκροτήματος, το οποίο επιλέγει ανεξάρτητα τον βέλτιστο χρόνο για εκτόξευση.

Το «Hisar-A+» είναι μια ενημερωμένη έκδοση του «Hisar-A», η δοκιμή του οποίου ξεκίνησε το 2013, αλλά ποτέ δεν έγινε μαζική παραγωγή.

Τα ακριβή χαρακτηριστικά της έκδοσης «συν» είναι προς το παρόν άγνωστα, αλλά σημειώνεται ότι είναι καλύτερα από την «βασική» επιλογή που διασφαλίζει την καταστροφή στόχων σε υψόμετρα από 30 μέτρα έως 8-10 km, και εύρος περίπου 15 km.

Σημειώνεται ότι το «Hisar-A+» μπορεί να αναχαιτίσει όχι μόνο τους παραδοσιακούς στόχους αέρα, αλλά και τα μικρά UAV και τους πυραύλους κρουζ. Επιπλέον, ορισμένα εξειδικευμένα μέσα πιστεύουν ότι το συγκρότημα μπορεί να προστατεύσει βαλλιστικούς στόχους.

Έγινε επίσης γνωστό ότι η δοκιμή του συγκροτήματος αναβλήθηκε για αρκετούς μήνες λόγω της άρνησης ξένης χώρας να παρέχει ορισμένα εξαρτήματα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική βιομηχανία πραγματοποίησε υποκατέστησε τα εισαγόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα προσθέσουμε ότι η ανάπτυξη του Hisar-A+, πραγματοποιείται εντός του σχεδίου της δημιουργίας ολόκληρης της οικογένειας τουρκικών πυραύλων με το γενικό όνομα HISAR που περιλαμβάνει συστήματα μικρού, μέσου και μεγάλου εύρους.

Συγκεκριμένα, το HISAR-O μεσαίου εύρους SAM με εμβέλεια έως και 25 χλμ. τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020 και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ της Συρίας. 

Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι αυτό το συγκρότημα θα αναβαθμιστεί επίσης στην έκδοση HISAR-O +, η οποία παρέχει αυξημένη εμβέλεια και συνολική απόδοση.

Ταυτόχρονα, το συγκρότημα HISAR-U, με την ικανότητα να καταστρέφει στόχους σε απόσταση έως και 100 km, βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Προβλέπεται να εγκριθεί το 2023.

Σε γενικές γραμμές, οι εργασίες για τη δημιουργία της οικογένειας HISAR ξεκίνησαν το 2007, όταν το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έστειλε αίτημα σε αμυντικές εταιρείες να δημιουργήσουν μια οικογένεια SAM. Ως αποτέλεσμα, η Aselsan κέρδισε ένα συμβόλαιο ανάπτυξης με τον Roketsan, έναν κορυφαίο συνεργάτη.




 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr