Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκία: Ή νέα σελίδα με τον Μπάιντεν ή πάμε Ρωσία

 


Δεκέμβριος 19, 2020. 21:39

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Άγκυρας με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι ο πυρήνας του προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών και των ριζών του ξεκίνησε στη Συρία, αφού η διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αγνόησε τις ανησυχίες της Τουρκίας, του


 στρατηγικού συμμάχου της Ουάσινγκτον, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε την επέκταση του «Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» με το παρακλάδι του YPG στη Συρία, το οποίο σήμερα ελέγχει μεγάλες περιοχές της συριακής επικράτειας.

 

Περίπλοκη έναρξη θητείας


 

Θα υπάρξει μια περίπλοκη αρχή στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία ξεκινά με μια βαριά κληρονομιά, ειδικά εάν η Τουρκία θέλει να ανταποκριθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ και να ανταποκριθεί απομακρυνόμενη από τα σχέδια και τα έργα της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά στη Συρία, και έτσι θα έχει δύο επιλογές, είτε ανοίγοντας μια νέα σελίδα συνεργασίας με τον Μπάιντεν ή κλιμάκωση.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ μια συνέντευξη Τύπου -μετά από συνομιλίες, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Σουηδού ομολόγου του Άνν Λίντε πριν από αρκετούς μήνες, όταν η τελευταία αναφέρθηκε στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βορειοανατολική Συρία. 

Είπε, «Η ισχυρή θέση της Ένωσης παραμένει η ίδια, συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να αποσυρθεί».

 «Προσπαθείτε να μας διδάξετε ένα μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους ενεργώντας με συγκατάθεση και χρησιμοποιώντας τη λέξη της έκκλησης», δήλωσε ο Τσάισογλου, απαντώντας στη Σουηδή ομόλογό του, και συνέχισε:

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καλεί την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βορειοδυτική Συρία επειδή  άλλα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν στην Τουρκία και στη συνέχεια από την Τουρκία στις Ευρωπαϊκές Χώρες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Άγκυρα έχει υποστήριξη από την Αμερική, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για την παρουσία της στη βορειοδυτική Συρία.

Κοιτάζοντας τον χάρτη της Συρίας, διαπιστώνουμε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» στα βορειοανατολικά, οι οποίες απειλούν την ενότητα της Συρίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στον Βόρειο και Νότιο Καύκασο.

 Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης διαλόγου στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας "Espin" στην πολιτεία του Κολοράντο, η ονομασία των "Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων" βασίστηκε σε αμερικανικό αίτημα προκειμένου να καλυφθεί το όνομα της οργάνωσης "YPG" και η σύνδεσή της με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και χρόνια.

 Το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε πολλές περιφερειακές χώρες.

 

Ένα αμερικανικό μήνυμα 


 

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι ταυτόχρονα ένα αμερικανικό μήνυμα προς τη Μόσχα στοχεύοντας τα μέρη που διαπραγματεύονται και συνάπτουν σημαντικές συμφωνίες μαζί τους, και ως εκ τούτου η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που καταδίκασε αυτά τα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο στην παρεμπόδιση των τουρκικών έργων, ειδικά των drone, που συμμετείχαν στις μάχες από τη Συρία έως τη Λιβύη προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και η έκταση των επιπτώσεων αυτών των πιέσεων στις τουρκικές στρατιωτικές βιομηχανίες θα συνδεθεί με το μέγεθος της εξάρτησης της Άγκυρας από την αμερικανική τεχνολογία και δεν είναι απίθανο να επαναληφθεί.


Η εναλλακτική λύση


 Ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην κρίση «S-400», στο οποίο η Τουρκία θα βρει επίσης εναλλακτικές λύσεις, και αυτές οι κυρώσεις μπορεί να την ωθήσουν περαιτέρω προς την αύξηση της συνεργασίας με τη Ρωσία, ειδικά στη Συρία, όπου τα συμφέροντα της Μόσχας και της Άγκυρας τέμνονται για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την καταπολέμηση της Αυτονομίας (των Κούρδων).

Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της από τη Μεσόγειο Θάλασσα, μέχρι το τουρκο-Ιρακινό-Συριακό τρίγωνο σε βάθος, εμποδίζοντας την ίδρυση αυτονομιστικών οντοτήτων και ανοίγει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

«Απομένει να πούμε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία έθεσαν την Άγκυρα μπροστά σε δύο επιλογές, είτε ανοίγοντας μια νέα σελίδα με τον Μπάιντεν είτε επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα», καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

Μπασίλ Αλ Χατζ Γιασίμ- باسل الحاج جاسم

Turk Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr