Συμφωνία Ουκρανίας- Τουρκίας: Στο ναυπηγείο «Ωκεανός» θα ναυπηγηθούν οι κορβέτες


Δεκέμβριος 21, 2020. 21:13

Το ναυπηγείο  του Μικολάιβ «Ωκεανός» επιλέχθηκε για την κατασκευή κορβέτων για το Ναυτικό της Ουκρανίας, βάσει των συμφωνιών που υπογράφηκαν με την Τουρκία στις 14 Δεκεμβρίου 2020.

Αυτό δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του εργοστασίου «Ωκεανός», σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ‘ναυπηγείο Ωκεανός’ [«Суднобудівний завод “Океан»] υπέγραψε ένα μνημόνιο με το Κρατικό Αμυντικό Πρόγραμμα της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με κοινές δράσεις για την υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου για την κατασκευή μιας σειράς πλοίων κατηγορίας κορβέτων για το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας.


Πρόκειται για την εφαρμογή της Στρατιωτικής Συμφωνίας Πλαισίου που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων της Ουκρανίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα, καθώς και σύμβαση για την κατασκευή κορβέτων, που υπογράφηκε από τα μέρη στις 14 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους στο Κίεβο», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ιδρύματος.

«Το ‘ναυπηγείο Ωκεανός’ επιλέχθηκε και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα ‘Κορβέτες’, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές τεχνικές δυνατότητες της εταιρείας, τη διαθεσιμότητα επαγγελματικού προσωπικού και το τρέχον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των περιουσιακών στοιχείων παραγωγής. Το μνημόνιο προβλέπει τη σύναψη χωριστών συμβάσεων μεταξύ των μερών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ναυπηγείου «Ωκεανός».

 Τα διαθέσιμα δεδομένα, αναφέρουν ότι  η χωρητικότητα του εργοστασίου «Ωκεανός» επιτρέπει την κατασκευή πλοίων με τις ακόλουθες μέγιστες διαστάσεις: εκτόπισμα- έως και έξι χιλιάδες τόνους, μήκος κύτους - έως 135 μέτρα, πλάτος - έως 18 μέτρα.

Συγκριτικά, η τουρκική κορβέτα του σχεδιαζόμενου έργου «Ada», το οποίο πιθανώς θα κατασκευαστεί για τον ουκρανικό στόλο, έχει τις ακόλουθες διαστάσεις: εκτόπισμα- 2.300 τόνους, μήκος κύτους - 99,56 μέτρα, πλάτος κύτους - 14,4 μέτρα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr