«Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ειδική σχέση του με την Αλβανία»

 


Δεκέμβριος 22, 2020. 21:52

 

Πολλά άρθρα και σχόλια έχουν δημοσιευτεί στον αλβανικό τύπο σχετικά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Εβραίος, Φραγκόφωνος, Ευρωπαίος και ανώτερος σκληροπυρηνικός διπλωμάτης, είναι το δεξί χέρι του Προέδρου Μπάιντεν στη Γερουσία για έξι χρόνια και γνωρίζει καλά τη διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ, όπου υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών,  γράφει η αλβανική Tema.


O Μπλίνκεν έχει το ευαίσθητο καθήκον να εξισορροπήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά από τέσσερα χρόνια από το «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ.

 Το Ιράν, η Κίνα και η επανένωση των παραδοσιακών συμμαχιών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επίσης μια συγκεκριμένη σχέση με την Αλβανία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σημαντική τους επόμενους μήνες.

Την εποχή που υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ 2015-2017, ο αρχηγός του ήταν η σημερινή πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ.

Αυτή η ελάχιστα γνωστή περίσταση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στις αποφάσεις που θα λάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για τη χώρα μας, σε μια ευαίσθητη  χρονιά όπως το έτος εκλογών που μπαίνουμε.

Από την άλλη πλευρά, με μια πιο φιλική διοίκηση, από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί εύκολα να υπολογίσει κανείς και το βάρος της Γιούρι Κιμ στα Τίρανα, ενώ οι πρεσβευτές συχνά αντιμετωπίζονται αρνητικά από ένα μέρος της πολιτικής, θα είναι μεγαλύτερο και αποφασιστικό.

 TemA

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr