Το Ιράν «καταδικάζει έντονα» τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας


Δεκέμβριος 15, 2020. 09:11

Τεχεράνη.

 Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ «καταδίκασε έντονα» τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

«Ο εθισμός των ΗΠΑ στις κυρώσεις και η περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο εκτίθεται ξανά», έγραψε ο Zarif στο λογαριασμό του στο Twitter

 Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το Ιράν στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση του σε σχέση με την πίεση των ΗΠΑ, ενώ συνοδεύει το tweet με το hashtag #NeighborsFirst (γείτονες πρώτα).

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Τούρκους αξιωματούχους, την κυβέρνηση της χώρας και τη διεύθυνση του Τουρκικού Οργανισμού Εφοδιασμού Άμυνας. Τα μέτρα ήρθαν σε απάντηση στην αγορά της Άγκυρας του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 τον περασμένο Ιούλιο.

Η εντολή της Τουρκίας παραβίασε τον νόμο κατά των αμερικανικών αντιπάλων μέσω κυρώσεων (CAATSA), ο οποίος ψηφίστηκε το 2017 και στοχεύει τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Απαγορεύει αποτελεσματικά σε κάθε χώρα να πραγματοποιήσει «σημαντική αγορά» εξοπλισμού πληροφοριών ή άμυνας από τη Μόσχα, υπό την απειλή τιμωρίας.

Ωστόσο, η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, εξοργίζοντας την Ουάσιγκτον.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέμεινε χθες ότι το μέτρο στέλνει «ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα συμμορφωθούν πλήρως με την ενότητα 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τον τομέα της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας».

Το 2017, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σε συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του S-400 από τη Μόσχα. Τον Ιούλιο του 2019, η Τουρκία εξακολούθησε να αποκτά παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που απαγόρευαν οποιαδήποτε «σημαντική αγορά» ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

News.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr