Μετά το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για μαχητικά αεροσκάφη


Δεκέμβριος 1, 2020. 15:33

Πρόσφατα έγινε γνωστό το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, προκειμένου να αποτρέψουν την απειλή της γειτονικής Τουρκίας με την οποία έχουν τεταμένες σχέσεις, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν αδρανεί και σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ενδέχεται να αγοράσει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη κατασκευασμένα στη Ρωσία με σκοπό την αεροπορική υπεροχή.

Πρακτικά, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει  αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη  F-35  και θα λάβει επίσης και μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, τα οποία ζητά άμεσα.

Πηγές μας -γράφει το ισραηλινό δημοσίευμα – αναφέρουν ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται ήδη την αγορά των προτιμώμενων μαχητικών Sukhoi SU-35 έναντι του ρωσικού SU-57 Russian Vapor υπό το φως των προβλημάτων που αναφάνηκαν.

 Το μοντέλο που οι Τούρκοι ενδιαφέρονται σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις κέρδισε πρόσφατα πρωτοσέλιδα συγκρίνοντάς το με το American Vapor .

Απόστρατος Τούρκος στρατηγός έχει μάλιστα αναφέρει ότι η Άγκυρα μπορεί να εμπιστευτεί τους Ρώσους αφού την έχει ήδη παραδώσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, που  όπως ισχυρίζεται μπορούν επίσης να διαχειριστούν αεροσκάφη Stealth.

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να παραλάβουν αυτό το μαχητικό αεροσκάφος υπό το φως της εμπειρίας της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά της επιχειρήσεις της, όπως για παράδειγμα στη Συρία, αλλά και σε πραγματικές  αεροπορικές αναμετρήσεις με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

 

Το αεροσκάφος φέρει μια ποικιλία εξοπλισμών που του δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλλει την υπεροχή του,  έναντι των στόχων στον αέρα και στο έδαφος.

 Για παράδειγμα, ο πύραυλος "Adobe" για εμβέλεια περίπου 500 km που φτάνει σε ταχύτητα 1.000 km / h. 

Υποστηρίχθηκε περαιτέρω ότι οι Ρώσοι ανέπτυξαν μια ικανότητα που θα επέτρεπε στα αεροσκάφη να ελέγχουν ακόμη και σμήνη drone.

Σύμφωνα με πηγή που είναι υπεύθυνη για τις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία, το αναφερόμενο ραντάρ έχει επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ηλεκτρονικές συσκευές πολέμου που θα προσπαθήσουν να διακόψουν τις δραστηριότητές του. 

Δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσιεύσεις της Ρωσίας, αλλά θα αναφέρουμε ότι στο παρελθόν αεροσκάφη μας που είχαν προσεγγίσει τα συστήματα ραντάρ των συστοιχιών του S-400 στη Συρία διέφυγαν χωρίς να μπορέσουν  να τα εντοπίσουν, γεγονός που εξόργισε τους Ρώσους.

Τα αεροπλάνα Stealth όπως το 35-F δεν είναι φυσικά αόρατα, αλλά η εμφάνιση στα ραντάρ είναι "εξαιρετικά" χαμηλή, κάτι που αποδεικνύει ότι τα αμυντικά συστήματα αργούν σοβαρά να ανταποκριθούν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr