Τουρκία: Στους Χάρτες Google τα Στενά ονομάζονται όπως επιθυμεί η Ελλάδα…


Δεκέμβριος 1, 2020. 18:17

Τουρκία.

Εάν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία Χάρτες της ‘Γκούγκλι’ (Google Maps) στα αγγλικά, το όνομα του ‘Çanakkale Boğazı’ θα αλλάξει σε ‘Δαρδανέλια’ και το όνομα του ‘İstanbul Boğazı’ θα αλλάξει σε ‘Βόσπορος’. Η πηγή αυτών των δύο λέξεων είναι η ελληνική, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Μία από τις πλέον χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες για την άμεση λήψη πληροφοριών σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου μέσω χαρτών είναι αυτή της Google Maps. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετεί 74 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών και έχει σχεδόν 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνα.

Είναι φυσικό ότι πολλές τοποθεσίες στην Google Maps εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικές γλώσσες. Αν και τα ονόματα πόλεων όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Ουάσιγκτον και η Νάπολη δεν αλλάζουν γενικά, τα ίδια ονόματα μπορούν να γραφτούν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές γλώσσες λόγω παραγόντων όπως το αλφάβητο και η προφορά.

 

 Αφού μπείτε τους Χάρτες Google μέσω του προγράμματος περιήγησης και ανοίξετε το μενού στην επάνω αριστερή γωνία, μπορείτε να επιλέξετε Αγγλικά ή οποιαδήποτε δυτική γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο ,  μπορείτε να δείτε ότι τα Στενά ονομάζονται Dardanelles , Bosphorus και τα παράγωγά τους ως εξής  :

Τι σημαίνουν τα ‘Dardanelles’ (Δαρδανέλια) όπως λέγεται το «Çanakkale Boğazı» και το ‘Bosphorus’ (Βόσπορος) όπως λέγεται το ‘İstanbul Boğazı’;

Τα Δαρδανέλια

Η προέλευση του ονόματος Δαρδανέλια προέρχεται από τον Δάρδανο τον βασιλιά της Τροίας. Αυτό το μέρος πήρε το όνομά του από την ελληνική πόλη κράτος που υπήρχε στην Τροία. Φυσικά διαφορετικά έθνη ονομάζουν  με τον δικό τους τρόπο τα Δαρδανέλια. Για παράδειγμα στα ιταλικά λέγονται ‘Dardanellie’…

Ο Βόσπορος

Η προέλευση της λέξης Βόσπορος ανάγεται στην ελληνική μυθολογία και είναι γνωστή ως το πέρασμα βοοειδών ή αγελάδων (από το Στενό).



 Στην πραγματικότητα, μην αφήσετε αυτήν την απάντηση στα τουρκικά να σας παραπλανήσει, αυτό το νόημα (του ονόματος) ήταν πάντα πολύτιμο για λογαριασμό των Ελλήνων καθώς έχει μυθολογική αξία.

 Επίσης για τους Έλληνες, ο Βόσπορος σημαίνει την απελευθέρωση του Βυζαντίου, με άλλα λόγια της Κωνσταντινούπολης.

Το όνομα μιας γεωγραφικής περιοχής μπορεί να προέρχεται από το όνομα που είχε στην αρχαιότητα.

Ωστόσο, τα ονόματα των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου αναφέρονται επίσημα σε συμφωνίες που συνήφθησαν στη σύγχρονη περίοδο, όχι στην αρχαία ιστορία. Η επιμονή της Ελλάδας να αλλάξει τις δηλώσεις στο Montreux με τις λέξεις του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων είναι γνωστή, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr