Ζόραν Ζάεφ: Το 2021 θα τιμήσουμε τον πρώην πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ


Ιανουάριος 2, 2021. 19:02

Σκόπια.

Τριάντα χρόνια πέρασαν από δύο ιστορικά γεγονότα και σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Έχουν παρέλθει 30 χρόνια από το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας και 30 χρόνια ανεξάρτητης κρατικής οντότητας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ είναι μια «ιστορία που τρέχει». Ως ζωντανό μνημείο ολόκληρης εποχής, συνέδεσε δύο ιστορικά γεγονότα, της ASNOM το 1944 και την ανεξαρτησία της 8ης Σεπτεμβρίου 1991, σημείωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Γκλιγκόροφ έβαλε μια ισχυρή προσωπική σφραγίδα για την εφαρμογή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος του ανεξάρτητου κράτους της Βόρειας Μακεδονίας και ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για δημοκρατικό μετασχηματισμό και εσωτερική εδραίωση της χώρας και της διεθνούς επιβεβαίωσής της.

«Με πολιτικές δεξιότητες, σοφία και διπλωματική τακτική, συμμετείχε ενεργά στις πιο σημαντικές διαδικασίες εξωτερικής πολιτικής και διευθέτησε με επιτυχία τις διεθνικές σχέσεις. 

Ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ είναι από τους κύριους λόγους που η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν η μοναδική δημοκρατία που διαχωρίστηκε από  την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας χωρίς σφαίρες και θύματα με τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Γιουγκοσλαβικό Εθνικό Στρατό», τόνισε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ο Γκλιγκόροφ κατόρθωσε να απομακρύνει τη Βόρεια Μακεδονία από τις απειλές της εποχής και να γίνει μέλος του ΟΗΕ, ανοίγοντας το θεσμικό δρόμο στη χώρα για να επιτύχουμε στρατηγικούς στόχους - ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανοικτή διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. 

«Η μνήμη και ο σεβασμός για το έργο του παραμένουν στη σημερινή αλλά και σε όλες τις μελλοντικές γενιές. Αιώνια δόξα σε αυτόν!»

Zurnal

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr