«Η Τουρκία το 2021 θα είναι σοβαρός παράγοντας στην ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου»

 


Ιανουάριος 2, 2021. 20:10

«Η Τουρκία έκανε τη μια κίνηση μετά την άλλη στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του έτους που αφήσαμε πίσω. Η Τουρκία ενώ έχει επεκτείνει τις περιοχές εξερεύνησης για ενέργεια προσπάθησε να αποτρέψει μια γεωπολιτική πολιορκία, την οποία απέκρουσε. Τι περιμένει, λοιπόν,  η Τουρκία για την ενέργεια το 2021 στον πολιτικό τομέα; Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Akşam, καθηγητής Yaşar Hacısalihoğlu θα μας διευκρινίσει τα εκκρεμή ζητήματα» για να καταλήξει ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να επιβληθεί.

 

Σημαντική η Αίγυπτος στις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο


Ο Τούρκος καθηγητής θα τονίσει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές αλλαγές στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Αίγυπτος είναι εξαιρετικά σημαντική στις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά το πραξικόπημα και την πολιτική αλλαγή σε αυτήν τη χώρα, έγιναν γνωστοί οι πλούσιοι πόροι φυσικού αερίου της. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλύφθηκαν μετά την αλλαγή της εξουσίας πόσα αποθέματα υπάρχουν στην Αίγυπτο. Μάλιστα, εκτιμήθηκαν ότι μπορούν να καλύψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για 25 χρόνια».

«Δίπλα έχουμε τη Λιβύη, και τις προσπάθειες υποστήριξης του Χαφτάρ να αναλάβει την εξουσία»…, είπε ο Τούρκος καθηγητής προσθέτοντας ότι πίσω από αυτά βρίσκεται το Ισραήλ.

 

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται κάτω από τις οδηγίες του Ισραήλ»

 

Σε όλα αυτά τα γεγονότα αυτά υπάρχει μια πλοκή:

Υπάρχει μια νέα γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε αυτή τη νέα γεωπολιτική στέκεται μπροστά μας μια αποικιακή φλέβα, που, όμως,  δεν θα καταφέρει να θαμπώσει το 2021. Αυτή η αποικιακή φλέβα επιδιώκει να εντοπίσει και να διαχειριστεί τα καθεστώτα στις χώρες της περιοχής. Τι συμβαίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ); Προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις δυνάμεις των πολιτοφυλακών να διεισδύσουν στο πρόβλημα της Λιβύης, να συμμετάσχει και η Αίγυπτος,  για να αναλάβει το ρόλο ενός ενέχυρου στη μουσουλμανική γεωγραφία υπό την καθοδήγηση του Ισραήλ και τις προσπάθειες του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν…

 

Στρατηγική της Τουρκίας- η «Γαλάζια Πατρίδα»

 

Η Τουρκία έχει θέσει το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δέσμευσή μας για το 2021 είναι η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» στις θάλασσες. Μια σταγόνα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι το νερό της πατρίδας μας. Το δικαίωμά μας έχει γίνει νόμος και δίκαιο. Η κατάσταση είναι ίδια στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

 

Η Τουρκία σοβαρός παράγοντας δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα σημαντικό μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία μόλις ανέκαμψε από έναν κόσμο που επιδιώκει τα δικά του συμφέροντα μαζί με συμμετρικές σχέσεις και ακολουθεί μια πολιτική που σέβεται τα δικαιώματα των άλλων. Η Τουρκία διαχειρίζεται τη σταθερότητα. 

Αν το πάρουμε γεωγραφικά, ξεκινώντας από το Μαρόκο μέχρι την Κίνα υπάρχει ο τουρκικός κόσμος, ο ισλαμικός κόσμος, η γεωγραφία του καταπιεσμένου και του πολύ σημαντικού πλούτου. Τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων πόρων είναι εδώ. Η Τουρκία είναι μια κεντρική χώρα. Είναι το όνομα ενός τόπου όπου ενώνεται η Ανατολή και η Δύση. 

Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα στον αμυντικό κλάδο. 

Η Τουρκία, πέρα ​​από το ότι είναι σημαντικός παράγοντας ενέργειας στην περιοχή, είναι πηγή εμπιστοσύνης καθώς τώρα μπορεί να παράγει τα δικά της όπλα. 

 

Akşam

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr