Βρετανός πρέσβης στην Τουρκία: Τέλη του 2021 θα αρχίσει η κατασκευή του τουρκικού μαχητικού



Ιανουάριος 7, 2021. 20:23

Ο Βρετανός Πρέσβης, Ντομινίκ Χιλκότ (Dominick Chilcott ) στην Τουρκία έκανε δηλώσεις σχετικά με το σχεδιαζόμενο έργο του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους της Τουρκίας.

 Σε ομιλία του, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική εταιρεία BAE Systems, ο κύριος εταίρος της κατασκευής του τουρκικού αεροσκάφους, ήταν πολύ ικανοποιημένη με την πρόοδο που σημειώθηκε στο έργο. 

Μετά την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας-Βρετανίας και ότι το σχεδιαζόμενο έργο συνεχίζεται παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό του κινητήρα της πέμπτης γενιάς πολεμικών αεροσκαφών.

 «Ελπίζαμε ότι η Rolls-Royce θα σχεδίαζε έναν νέο κινητήρα για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του ως μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς», λέει, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει μια τελική απόφαση για το ποιος θα σχεδιάσει τον κινητήρα.

Ο Χιλκότ ανέφερε ότι η δεύτερη φάση θα είναι η παραγωγή του πρωτοτύπου μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

 «Νομίζω ότι αυτό το στάδιο πιθανότατα θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022», είπε. Εξήρε τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυνατότητες.

Ο σχεδιασμός του TF-X στοχεύει στην κάλυψη των απαιτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών για την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας μετά το 2030 στο εσωτερικό και η πρώτη πτήση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2023, με στόχο την ολοκλήρωση των αρχικών σχεδιαστικών δραστηριοτήτων από τοπικές εταιρείες στο υψηλότερο επίπεδο.

Η BAE Systems υπέγραψε το 2017 συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκική Αεροδιαστημική για παροχή συμβουλών για το γηγενές μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Τουρκίας MMU (Milli Muharip Ucak - εθνικό μαχητικό αεροσκάφος).

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Turkish Aerospace υπέγραψε επίσης συμφωνία με την εταιρεία Stirling Dynamics που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον αυτόχθονα εκπαιδευτή αεριωθούμενων και ελαφρών αεροσκαφών της Τουρκίας, που ονομάζεται Hurjet.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr