«Ισραήλ: Μικρό μέγεθος- Μεγάλη επιρροή», τούρκικο δημοσίευμα


Ιανουάριος 7, 2021. 18:54

Ανάγνωση 10΄

Με έκταση 22.145 τετραγωνικά χιλιόμετρα μία από τις μικρότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, που είναι πιο μικρό και από το Ικόνιο της Τουρκίας που έχει έκταση 38,873 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 Ωστόσο, αυτή η μικρή χώρα είναι ένα από τα πιο ισχυρά κράτη στη Μέση Ανατολή. Είναι μια χώρα που κατάφερε να νικήσει πολλές αραβικές χώρες με πολέμους, όπως αυτή των 6 ημερών, και σήμερα είναι μια χώρα που ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή με διπλωματικά μέσα.

Το Ισραήλ είναι μια χώρα με πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια σήμερα, κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 14 Μαΐου 1948. Αν και ταλανίζεται με τη διαφθορά και τη δωροδοκία στον τομέα της διοίκησης τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο.

 Πρόσφατα, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και οι αλλαγές στην περιοχή αφορούν άμεσα το Ισραήλ. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το Ισραήλ, τον εκπρόσωπο της διπλωματικής /στρατιωτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή.

 

Δυναμικό Λόμπι, ισχυρός στρατός

 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) λειτουργούν ενεργά από την ημέρα που ιδρύθηκε η χώρα.

 Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ισραήλ είναι περίπου 369,7 δισεκατομμύρια. Το Ισραήλ έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, και αυτό είναι διαφορετικά από ό, τι στην Τουρκία, καθώς ότι ισχύει με τους άνδρες ισχύει και για τις γυναίκες, είτε είναι σε κύηση ή παντρεμένες.


Σε αυτήν τη χώρα, οι γυναίκες υποχρεούνται να υπηρετούν στρατιωτική θητεία για δύο χρόνια και άνδρες για τρία χρόνια, το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να ανατεθεί σε οποιαδήποτε εργασία με οποιαδήποτε δύναμη, χωρίς διάκριση λόγω φύλου, αρκεί να εκτελέσει τη στρατιωτική του θητεία.

Το Ισραήλ είναι επίσης πολύ ισχυρό όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα συστήματα. Σε αυτό το σημείο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της διπλωματίας και των πιέσεων, η χώρα απέκτησε σπάνια προνόμια.

 Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το F-35I, το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Το F-35 παράγεται σε τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις όπως το A / B / C και οι χώρες χρήστες μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσία μόνο από αυτές τις διαμορφώσεις.

Ωστόσο, το Ισραήλ έκανε κάποιες αλλαγές στα F-35 που πρόσθεσε στο απόθεμά του και το έκανε μια πλήρως προσαρμοσμένη διαμόρφωση.

 Ονομάστηκε F-35I "Adir", αυτή η διαμόρφωση περιγράφει το μαχητικό αεροσκάφος F-35A που τροποποιήθηκε από το Ισραήλ.

«Τα F-35A που παραγγέλθηκαν από τον Καναδά βρίσκονται επίσης στη διαμόρφωση CF-35. Θα υπάρξουν κάποιες τεχνικές αλλαγές σε αυτά τα αεροσκάφη, αλλά δεν έχουν διαφορετικά αεροηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά συστήματα όπως τα F-35Is στο απόθεμα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας».

Αλλαγμένοι αισθητήρες, ειδικές δεξαμενές καυσίμου που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν εκτός από τα συστήματα αεροηλεκτρονικής και πολλά ηλεκτρονικά συστήματα / πυρομαχικά αποτελούν μέρος αυτής της διαμόρφωσης. 

 


Τόσο που η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αγόρασε ακόμη και ένα δοκιμαστικό αεροπλάνο για τις ειδικές μελέτες που θα εκτελέσει στο αεροπλάνο. 

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα είναι σε θέση να δοκιμάσει σε κατάσταση μάχης, όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου με το αεροσκάφος δοκιμής F-35I.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης σημαντικές δυνάμεις εκτός από το F-35. Υπάρχουν επίσης τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και F-15 στο απόθεμα δύναμης. Αυτά ήταν επίσης εξοπλισμένα με τεχνολογίες ειδικά για το Ισραήλ και ονομάστηκαν F-16I "Sufa" και F-15I "Ra'am". 

Επιπλέον, τα ελικόπτερα τύπου AH-64D, CH-53, UH-60, SH-60 και AS565 συγκαταλέγονται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί η δύναμη. 

Η χώρα, η οποία χρησιμοποιεί μόνο αεροσκάφη C-130 / C-130J για αποστολές μεταφοράς, φαίνεται να είναι η σωστή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή και την απόσταση που απαιτείται για τη μεταφορά.

Το Ισραήλ προτιμά μόνο εγχώριες εταιρείες για μη επανδρωμένο εναέριο όχημα / οπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα. 

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τέσσερα οπλισμένα UAV των τύπων Eitan, Heron, Hermes 450 και Hermes 900. 

Τα Eitan και Heron αναπτύχθηκαν από την Israel Aerospace Industries (IAI), ενώ το Hermes αναπτύχθηκε από την ισραηλινή Elbit Systems.

Αυτά τα UAV που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ είναι επίσης πολύ επιτυχημένα στο μάρκετινγκ.

 Αυτά τα συστήματα, που χρησιμοποιήθηκαν από πολλές χώρες, πωλήθηκαν τελευταία στη Γερμανία.

 Οι δύο χώρες, που στοχεύουν στην τόνωση των σχέσεων με μια μεγάλη ιστορική αλλαγή, είναι επίσης αποφασισμένες να συνεργαστούν αμοιβαία στην άμυνα.

 Τόσο πολύ που η Γερμανία οργάνωσε μια στρατιωτική άσκηση στον εναέριο χώρο του Ισραήλ και της Γερμανίας τους τελευταίους μήνες.  Επιπλέον, το UAV Heron TP ελήφθη από το Ισραήλ.

Σήμερα, η  αεροπορική δύναμη διέρχεται μια μεγάλη αλλαγή. Αντικαθιστά τα πολεμικά αεροσκάφη F-16I Sufa με F-35I Adirs. 

Μερικά F-16I πωλούνται σε άλλες χώρες ως δεύτερο χέρι. Το 2019, η Κροατία σχεδίαζε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16C / D από το Ισραήλ για να αντικαταστήσει τον γηράσκοντα στόλο των  Mig-29.

 Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αντιτάχθηκε σε αυτό το εμπόριο και η συμφωνία ακυρώθηκε.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία φαίνεται αρκετά ικανοποιημένη με το μαχητικό F-35. Τόσο πολύ που η δύναμη που δημιούργησε τον δεύτερο στόλο F-35I τον Αύγουστο του 2020 συμμετείχε σε ασκήσεις και πραγματοποίησε επιχειρήσεις με αυτά τα αεροπλάνα στην περιοχή. 

Η  άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στους ουρανούς του Ισραήλ χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη F-35A / F-35I ήταν ενδεικτική και τράβηξε την προσοχή. 

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε επίσης τα F-35Is κατά την Άσκηση της Γαλάζιας Σημαίας 2019. 

Τους τελευταίους μήνες του 2020, αναφέρθηκε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε F-35Is στην άσκησή του με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) και δοκίμασε τα F-35I με το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Είναι επίσης γνωστό ότι το Ισραήλ λειτουργούσε με αυτά τα αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή.  Αυτές οι κρυφές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη χρήση των ανακλαστήρων ραντάρ του αεροσκάφους έλαβαν αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το Ισραήλ αύξησε πρόσφατα τη στρατιωτική του κινητικότητα. Με την Κυπριακή Δημοκρατία τον Οκτώβριο 2020, με ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2020, με Γερμανία τον Αύγουστο 2020, με ΗΠΑ τον Μάρτιο 2020, εντός χώρας τον Ιούλιο 2019, , με πολλές χώρες στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2020,  με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2019 για τη ρύθμιση ασκήσεων μεγάλης κλίμακας με το στρατιωτικό δυναμικό αποκτώντας εμπειρία.

Η αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ και η συνεχιζόμενη σύγκρουση με το Ιράν προκαλούν επίσης πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην περιοχή.

Σε τόσο μεγάλο βαθμό που το Ισραηλινό Ναυτικό προσγειώθηκε το υποβρύχιο Dolphin-II στην Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες του 2020, και αυτό το υποβρύχιο διέσχισε τη διώρυγα του Σουέζ και (εικάζεται) ότι πλησίασε τον Περσικό Κόλπο.

 

Δυναμική αύξηση της περιφερειακής διπλωματίας

 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2020 ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση των θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο. 

 Έτσι, θα εξαλειφθεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, η διαμάχη για τα θαλάσσια όρια. 

Επιπλέον, το Ισραήλ αποφάσισε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με το Μπαχρέιν στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 

 Οι σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομαλύνθηκαν ήδη από τον Αύγουστο του 2020.

Το Ισραήλ έχει επίσης βελτιώσει τις σχέσεις του με τον μεσογειακό γείτονα την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. 

Οι δύο χώρες, οι οποίες αποφάσισαν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, ειδικά στην άμυνα, διοργάνωσαν πολλές κοινές ασκήσεις. Το Ισραήλ συμμετείχε επίσης στην πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2019.

Οι δύο χώρες βίωσαν ένα άλλο παράδειγμα συνεργασίας στις αρχές του 2021. Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν 20ετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία καλύπτει πολλά θέματα από τις πωλήσεις αεροσκαφών έως την τεχνική υπηρεσία, από την εκπαίδευση έως τις υπηρεσίες logistics. 

Αυτός ο άνεμος ειρήνης και συνεργασίας είχε αισθητό αντίκτυπο και στην Αραβική Χερσόνησο. 

Τις πρώτες μέρες του 2021, στις 6 Ιανουαρίου 2021, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι η τριετής διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία είχε τελειώσει και την ίδια ημέρα, ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Αλ Τάνι πήγε στη Σαουδική Αραβία για να παρευρεθεί στην 41η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης. 

 

Από το Μαβί Μαρμαρά στη Γαλάζια Πατρίδα

 


Ειρηνικός άνεμος, μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας  και του Ισραήλ, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

 Ειδικά οι σχέσεις που επιδεινώθηκαν μετά την επιχείρηση που οργάνωσε το Ισραήλ στο πλοίο Mavi Marmara, το οποίο έπλεε προς την Παλαιστίνη στις 31 Μαΐου 2010, δεν βελτιώθηκαν τα επόμενα χρόνια και η συνεργασία τερματίστηκε.

 Ενώ, οι δύο χώρες είχαν καλές σχέσεις στο πρόσφατο παρελθόν και ενήργησαν μαζί στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων στην περιοχή.

Τόσο ώστε τα πολεμικά αεροσκάφη F-4E Phantom II Terminator 2020, τα οποία βρίσκονται στο απόθεμα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ενεργά, εκσυγχρονίστηκαν από το Ισραήλ. 

Τα άρματα μάχης M-60T, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως η κύρια δύναμη στις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία τα τελευταία χρόνια και έκαναν μεγάλο αντίκτυπο, ήταν τα τανκ εκσυγχρονισμένα από το Ισραήλ.

Επιπλέον, τα UAV τύπου ερωδιού που αναπτύχθηκαν από το Ισραήλ, τα οποία βρίσκονται επίσης στον κατάλογο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, συγκαταλέγονται μεταξύ των οργανώσεων του τουρκικού ιδρύματος ένοπλων δυνάμεων, Askeri Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASELSAN)  που χρησιμοποιεί το σύστημα FLIR.

Η Τουρκία τώρα απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο αναζητά νέους εταίρους στην περιοχή και στοχεύει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στις 25 Δεκεμβρίου 2020:

 «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν διακόπτονται, συνεχίζονται. Εδώ έχουμε κάποιες δυσκολίες με τους ανθρώπους στην κορυφή. Η καρδιά μας επιθυμεί να βελτιώσουμε και τις σχέσεις μας μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από αυτό, η επέκταση της Τουρκίας με τη «Γαλάζια Πατρίδα» έχει μεγάλη σημασία στις σκέψεις μας με το Ισραήλ. 

Η Τουρκία παρέχει στο Ισραήλ πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην ανατολική Μεσόγειο εάν υπογράψει μεταξύ την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών (παραχωρώντας μέρος της κυπριακής ΑΟΖ αρκεί να αποδεχθεί την τουρκική θεώρηση της Γαλάζιας Πατρίδας).

Το Ισραήλ συμφώνησε με την Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία για την ΑΟΖ. Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ενόψει πιθανής συμφωνίας με την Τουρκία. 

Οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, οι στρατηγικοί στόχοι και οι περιφερειακοί στόχοι είναι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη συμφωνία. 

Αυτό ισχύει επίσης για την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος, όπως και το Ισραήλ, υπέγραψε συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα και Κύπρο. 

Ωστόσο,  εάν το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία  για την ΑΟΖ με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα κέρδιζε  μια μεγαλύτερη περιοχή από αυτήν που έχει.

Το Ισραήλ είναι μια σημαντική δύναμη όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον κόσμο. Εκτός από το ότι είναι μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη, θα είναι επικερδές να αναπτύξουμε μια θετική σχέση με αυτήν τη χώρα, η οποία επιτυγχάνει με επιτυχία τους στρατηγικούς της στόχους με τις αποτελεσματικές δραστηριότητες πίεσης και τη σωστή διαχείριση της διπλωματίας.

Επιπλέον, αυτό θα είναι πολύ πιο επικερδές για τις χώρες της ίδιας περιοχής ...



TAH Savunma

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr