Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ο Μπάιντεν αγνόησε το αίτημα του Ερντογάν για τηλεφωνική συνομιλία

 


Ιανουάριος 14, 2021. 21:59. Ελλάδα.

 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αγνόησε, την Πέμπτη,  ένα αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση μεταξύ τους, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανάληψη της προεδρίας στον Λευκό Οίκο.

Αυτό αποκάλυψε ο βρετανικός ιστότοπος «Middle East Eye», ο οποίος επικαλείται ενημερωμένες πηγές, όπως σημειώνει η αραβική «Arabi 21», επισημαίνοντας ότι αυτή η αμέλεια «αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική περιφρόνηση για έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν έχει απομακρυνθεί από τον Τούρκο ηγέτη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να διευθετήσουν τη σχέση τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε τηλεφωνική σύνδεση με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έγινε καμία συνομιλία μεταξύ τους.

Η απόφαση του Μπάιντεν να μην επιδιώξει να μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο δεν προκαλεί έκπληξη, αφού σε δηλώσεις του πέρυσι στους New York Times, είπε ότι πρέπει να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση για τον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο Ερντογάν δεν βιάστηκε να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, δεδομένης της θερμής σχέσης του μεταξύ της Άγκυρας και της διοίκησης του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ότι ο Τούρκος ηγέτης ήταν ο τελευταίος ηγέτης, παγκόσμια, που το έκανε με ένα μήνυμα που έστειλε στο τέλος Νοεμβρίου.

 Όπως σημειώνεται, η απροθυμία του Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν, ενώ καλεί όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων, από τη Νότια Κορέα έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν δεν θα βιαστεί να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr