Αμπού Ντάμπι: Οι Έλληνες και οι Τούρκοι συνομιλούν για την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου

 


Ιανουάριος 25, 2021. 20:46. Ελλάδα.


Αμπού Ντάμπι.

Η Τουρκία και η Ελλάδα ξεκίνησαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, τη Δευτέρα, για να διευθετήσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την αναζήτηση πηγών ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά από μια διπλωματική κρίση διάρκειας ενός μηνός, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο AFP.

Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων διπλωμάτων έγινε δεκτή από τον δεύτερο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,  Σαντάτ Ονάλ, στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτές οι συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο διακόπηκαν το 2016, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο μερών.

Μετά από μια πενταετή παύση από καταγγελίες που απορρέουν από αντικρουόμενες απαιτήσεις για το δικαίωμα κάθε μέρους στα ύδατα της Μεσογείου, η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα ελπίζοντας να βελτιώσει τις επιδεινούμενες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες έρχονται μετά την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις κινήσεις της για αναζήτηση αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα, οι οποίες εξόργισαν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι συνομιλίες διεξάγονται επίσης μετά τη χαλάρωση των ευρύτερων διαφορών της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν το δρόμο για μια επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία από ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι δύο πλευρές λένε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για βελτίωση των σχέσεων, αλλά η προσέγγιση φαίνεται να είναι μια μακρινή πιθανότητα μετά από χρόνια διαφωνιών για τους πρόσφυγες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους ισχυρισμούς για θαλάσσια δικαιώματα, τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο Josep Borrell , αξιωματούχος της εξωτερικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε προσεκτική αισιοδοξία, λέγοντας στο Reuters ότι είδε ένα «παράθυρο ευκαιριών», αλλά ότι η Άγκυρα θα πρέπει να «εγκαταλείψει την αντιπαράθεση» και να επιδιώξει διάλογο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «στρατηγική τύφλωση» σχετικά με την Τουρκία, δήλωσε στους πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα αυτό το μήνα ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις.

Οι διπλωμάτες λένε ότι θα χρειαστεί περισσότερα από το να αλλάξει τον τόνο των δηλώσεών του και να αποσύρει το τουρκικό εξερευνητικό σκάφος από τα αμφισβητούμενα ύδατα, να σιωπήσει τις εκκλήσεις ορισμένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, ένα ζήτημα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr