Πρόεδρος Κροατίας: Θα απαγορευτεί ο χαιρετισμός των Ουστάσι


Ιανουάριος 27, 2021. 19:40. Ελλάδα.

Ζάγκρεμπ.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε σήμερα στο Ζάγκρεμπ ότι το Κροατικό Κοινοβούλιο λαμβάνει απόφαση να απαγορεύσει τον χαιρετισμό των Ουστάσι.

Είπε ότι τη θέση του σχετικά με την ανάγκη απαγόρευσης της χρήσης του χαιρετισμού  των Ουστάσι  την έχει εκφράσει εδώ και ένα χρόνο.

«Τώρα αφήστε εκείνους που μπορούν να το αλλάξουν να αναλάβουν, και αυτό είναι μια αντιπροσωπευτική ένδειξη της Δημοκρατίας της Κροατίας», είπε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους αφού κατέθεσε στεφάνια στο νεκροταφείο του Μιρόγκοι του Ζάγκρεμπ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Ο Μιλάνοβιτς είπε ότι θα εμμείνει στο γερμανικό μοντέλο, γιατί, όπως επεσήμανε, γνωρίζουν πολύ καλά τι έχουν ακολουθήσει, πώς και γιατί.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας κάλεσε τα μέλη της ένωσης «Κροατικές Αμυντικές Δυνάμεις» από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990, να μην χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χαιρετισμό στις επιφραφές τους, επειδή «μολύνει τη συμβολή τους στην άμυνα της πατρίδας».

«Αυτός ο χαιρετισμός είναι ναζιστικός και η συμβολή τους στην υπεράσπιση της πατρίδας και ό, τι έδωσαν σε εκείνη την περίοδο κατά την οποία συμμετείχαν ως πολιτοφυλακή είναι βρώμικη», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς.

Έτσι, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το περιστατικό κατά τον εορτασμό της στρατιωτικής αστυνομικής δράσης "Maslenica" όταν ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω της άφιξης μελών του HOS που φορούσαν στολή με το λογότυπο των Ουστάσι «Έτοιμος για την πατρίδα».

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας ξεκίνησαν πρόσφατα απαγόρευση του χαιρετισμού των Ουστάσι, υποστηριζόμενοι από μέλη εθνικών μειονοτήτων, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και μικρότερα κεντροαριστερά κόμματα, εκπροσώπους αντιφασιστικών και πολλών ενώσεων της κοινωνίας των πολιτών.



Beta

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr