Οργανώσεις του ΟΗΕ: Συγγνώμη για τον πνιγμό των μεταναστών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης


Ιανουάριος 20, 2021. 20:17. Ελλάδα.

 

Τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης όσο και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον πνιγμό 43 μεταναστών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης χθες, σε αυτό που θεωρείται το πρώτο περιστατικό φέτος του είδους του, όπως σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο ‘Aki’.

Oι δύο οργανώσεις ανέφεραν ότι δέκα άτομα που βρισκόταν στο βυθισμένο σκάφος διασώθηκαν και επέστρεψαν στην παράκτια πόλη Ζουάρα της Λιβύης.

Οι επιζώντες του ναυαγίου έχουν τις  εξής εθνικότητες: της Ακτής Ελεφαντοστού, της Νιγηρίας, της Γκάνας και της Γκάμπια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους παρείχε άμεσα φάρμακα και γεύμα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζώντων, όλοι οι ναυαγοί ήταν άνδρες από χώρες της Ανατολικής Αφρικής.

Μετά από αυτό το συμβάν, η Διεθνής Μετανάστευση και ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει επειγόντως για να αλλάξει την κατάσταση και να βελτιώσει το επίπεδο έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, οπότε «η επιστροφή των επιζώντων σε επικίνδυνα λιμάνια πρέπει να σταματήσει και να δημιουργηθεί ένας ασφαλής μηχανισμός αποβίβασης», σύμφωνα με το κείμενο της δήλωσης.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί υπενθύμισαν τις «εξαιρετικά κακές» συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες στη Λιβύη, υπό το φως των συνεχιζόμενων «αυθαίρετων συλλήψεων, απαγωγών για λύτρα και κακομεταχείρισης».

Οι δύο οργανώσεις ρίχνουν επίσης φως στο πρόβλημα των λαθρεμπόρων και των ένοπλων ομάδων που αποφεύγουν οποιαδήποτε τιμωρία ή ευθύνη για την απαγωγή και την κράτηση μεταναστών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι αρχές της Λιβύης για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

«Εάν το φαινόμενο της αδιαφορίας και της ατιμωρησίας συνεχιστεί, θα δούμε πιο τραγικά γεγονότα στο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr