Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε συμφωνία πώλησης πυραύλων στην Αίγυπτο


Φεβρουάριος 17, 2021. 21:16. Ελλάδα.

Κάιρο/Ουάσινγκτον


Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι έδωσε το πράσινο φως σε συμφωνία για την πώληση πυραύλων αξίας 197 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η προτεινόμενη πώληση πυραύλων και σχετικού εξοπλισμού «θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός μεγάλου συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ που παραμένει σημαντικός στρατηγικός εταίρος η Μέση Ανατολή».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει  την πυραυλική ικανότητα του Αιγυπτιακού Ναυτικού και θα προσφέρει πολύ βελτιωμένες αμυντικές δυνατότητες για τις αιγυπτιακές παράκτιες περιοχές και τις εισόδους στο κανάλι του Σουέζ».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.

Αφορμή δόθηκε από τις επιχειρήσεις των αιγυπτιακών αρχών σε σπίτια συγγενών του Αιγυπτο-Αμερικανού ακτιβιστή  Μουχάμαντ Σουλτάν, και σύμφωνα με την  μη κερδοσκοπική οργάνωση του Σουλτάν, την «Πρωτοβουλία Ελευθερίας», δύο από τα ξαδέλφια του συνελήφθησαν αυθαίρετα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε την Τρίτη ότι το υπουργείο ερευνά αναφορές για τις συλλήψεις. 

Πρόσθεσε, «έχουμε επικοινωνήσει και εξακολουθούμε να επικοινωνούμε με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σχετικά με τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Arabic Cnn

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr