Η Βουλγαρία διαθέτει 9 εκατομμύρια ευρώ για νέα συνοριακή διέλευση με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο συνοριακός σταθμός "Κλέπαλο" δημιουργήθηκε το 2001 αλλά δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα


Φεβρουάριος 21, 2021. 20:29. Ελλάδα.

Σόφια.

Η βουλγαρική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία της συνοριακής διέλευσης «Κλέπαλο», μεταξύ της Στρούμιανης και του Μπέροβο, ένα στρατηγικό

έργο για τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, από το οποίο αναμένεται να βελτιωθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, θα διευκολυνθεί το εμπόριο και θα ενισχυθεί το τοπικός τουρισμός, αυτό δήλωσε η Ντένικα Νικόλοβα στην εκπομπή «Η Βουλγαρία στον αέρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Βουλγάρα αξιωματούχος τόνισε ότι το έργο προβλέπει την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων  και ορισμένων δρόμων που οδηγούν στη διέλευση των συνόρων.

Η Νικόλοβα τόνισε ότι στη 17χρονη εταιρική σχέση στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, έχουν υλοποιηθεί από κοινού 230 έργα, 60 από τα οποία εντάσσονται στα προενταξιακά προγράμματα της ΕΕ και τα υπόλοιπα 170 έχουν έχει εφαρμοστεί στις δύο περιόδους προγραμματισμού από το 2007 έως τώρα.

Η Νικόλοβα ανακοίνωσε ότι έως το 2027, η Βουλγαρία σκοπεύει να επενδύσει 50% περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη παραμεθόριων περιοχών με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας, σε σύγκριση με τα περισσότερα από 19 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής.

«Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την υποστήριξη των εδαφών που είναι σημαντικές για εμάς», δήλωσε η Νικόλοβα.

Η συμφωνία για τη διασυνοριακή διάβαση «Κλέπαλο» υπεγράφη το 1993 μεταξύ Βουλγαρία και Βόρειας Μακεδονίας,  για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενίσχυση του τουρισμού.

Μάλιστα τα Σκόπια, τότε,   δημιούργησαν έναν δρόμο και ένα τερματικό κτίριο το 2001, αλλά όλα αυτά τα χρόνια περίμεναν τη βουλγαρική πλευρά, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον δρόμο προς τη διέλευση, όπως σημειώνεται.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr