«Τα Σκόπια είναι η 'Βόρεια Κορέα' των Βαλκανίων»


Φεβρουάριος 12, 2021. 20:28. Ελλάδα.

Η βουλγαρο-βορειομακεδονική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε  για να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και να ανοίξει τη θύρα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, πιθανότατα δεν θα καταλήξει στην επιστημονική αλήθεια», πιστεύει το μέλος της βουλγαρικής πλευράς, Κιρίλ Τοπάλοφ, όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Αν και τα Σκόπια ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από το τέλος της άνοιξης, το μέλος της επιτροπής  για τα «ιστορικά γεγονότα» της Βουλγαρίας, Κιρίλ Τοπάλοφ, πιστεύει ότι η διαδικασία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, κατηγορώντας τη Βόρεια Μακεδονία ότι χρησιμοποίησε μεθόδους της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι η Βαλκανική «Βόρεια Κορέα», λόγω της σκληρής λογοκρισίας και του ολοκληρωτισμού», δήλωσε ο Βούλγαρος καθηγητής στην τηλεόραση BT6.

 

Τι θέλει η Σόφια;

 

Το 2017, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία για φιλία, καλές γειτονικές σχέσεις και συνεργασία, την οποία τα Σκόπια θεωρούν τη μόνη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Οι αρχές στη Σόφια, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι απαραίτητο να επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας των εθνικών ηρώων, μεταξύ αυτών του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ουσιαστικά, η Σόφια προσπαθεί να σταματήσει τα αιτήματα των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία να αναγνωριστούν ως εθνική μειονότητα, η οποία, σύμφωνα με την Ζαχαρίεβα, θα επιλυθεί όταν τα Σκόπια αναγνωρίσουν ότι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έχουν βουλγαρικές ρίζες.

Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την υπογραφή συμφωνίας διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής.

Η Σόφια επιμένει ότι η γλώσσα των Σκοπίων δεν πρέπει να λέγεται ‘μακεδονική’, αλλά απλά ως  «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ή σε ορισμένες περιπτώσεις μια υποσημείωση με την εξήγηση: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Βουλγαρία δηλώνει επίσης ότι «η (σλαβο)μακεδονική γλώσσα προήλθε το 1944» και ότι μπορεί να καταγραφεί μόνο ως «γραπτή έκδοση της βουλγαρικής».

RTS

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr