Νέος πρωθυπουργός Λιβύης: Η Τουρκία είναι πραγματικός εταίρος για εμάς- τούρκικο δημοσίευμα


Φεβρουάριος 7, 2021. 21:25. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας, που εκλέχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, προέβη στις εξής δηλώσεις: 

«Ο τουρκικός λαός και το κράτος θα είναι αλληλέγγυοι σε εμάς. Τουρκία, σύμμαχος, φίλος και αδελφός μας. Η Τουρκία είναι ένας πραγματικός εταίρος για εμάς»,  όπως σημειώνει η τουρκική  Turkiye Gazetesi.

Την επόμενη ημέρα της εκλογής έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, όπου μίλησε για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, τη δημιουργία ειρηνικού κλίματος στη χώρα, τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και τη νέα εποχή για τις σχέσεις Τουρκίας- Λιβύης.


Ο Νταμπάιμπα, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη του Φόρουμ που επέστρεψαν χθες από την Ελβετία στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας της Τρίπολης, δήλωσε την εκτίμησή του για την πορεία του Φόρουμ υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

«Το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης έχει σχηματισθεί με τη συμμετοχή από όλη τη Λιβύη. Ως εκ τούτου, είναι αντιπροσωπευτικό όλων των γεωγραφιών, φυλών και τμημάτων της Λιβύης. Είναι ένα σημαντικό μέρος για ειρηνικές, δημοκρατικές και ελεύθερες αλλαγές προς όφελος  της Λιβύης και του λαού της Λιβύης. Όλος ο κόσμος έχει παρακολουθήσει αυτήν την απόφαση μέσω  των οπτικών και ακουστικών καναλιών. Τους καλωσόρισα για να τους τιμήσουμε», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τρεις εβδομάδες η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της Λιβύης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Υπηρεσιακή κυβέρνηση

 

Ο Νταμπάιμπα απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν το υπουργικό συμβούλιο του θα περιλαμβάνει ονόματα από την πρώην κυβέρνηση, ως εξής:

"Μπορεί να είναι. Θα είμαστε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα βασίζεται στην αξία και θα αποδεικνύεται με τη δύναμη της δράσης της και θα ενταχθούν κατάλληλα ονόματα στην κυβέρνηση. Όλα τα τμήματα της Λιβύης θα εκπροσωπούνται δίκαια. Αλλά θα επικεντρωθούμε στην υπηρεσιακή διοίκησή της».

 

Κυβερνητικές προτεραιότητες

 

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του, ο Νταμπάιμπα τόνισε ότι μέλημά του θα είναι ο εμβολιασμός κατά της επιδημίας του Covid-19,  οι διακοπές του ρεύματος που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Λιβύης, τη σύσταση «επιτροπών ειρήνης» που θα έχουν μέλημα την κοινωνική ειρήνη στοχεύοντας στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

 

Σχέσεις με την Τουρκία

 

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Νταμπάιμπα ανέφερε:

«Με τον τουρκικό λαό και το κράτος τους θα έχουμε μεγάλη αλληλεγγύη.  Η Τουρκία, σύμμαχος, φίλος και αδελφός μας. Έχει, επίσης, μεγάλες ευκαιρίες να υποστηρίξει τους Λίβυους στην επίτευξη των πραγματικών στόχων τους. Η Τουρκία είναι ο αληθινός συνεργάτης μας για εμάς».

 

«Η Τουρκία, μια χώρα που έχει δώσει την παρουσία της όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στον κόσμο. Οι Λίβυοι (στη διάρκεια του πολέμου) μπορούσαν να μετακινηθούνε ελεύθερα, είχε ανοίξει το αεροδρόμιο και η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που διατήρησε ανοιχτή την πρεσβεία της στην Τρίπολη. Μεταξύ της Τουρκίας και του λαού της Λιβύης, υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και πιστεύω ότι με αυτήν την αλληλεγγύη θα αυξηθεί ο όγκος  των συναλλαγών στα υψηλότερα επίπεδα».


Τα εγκλήματα πολέμου


Σε απάντηση στο ερώτημα για το πώς η χώρα θα λάβει μέτρα για τα εγκλήματα πολέμου, που είναι ένα από τα πιο έντονα ζητήματα στη διαδικασία πολιτικού διαλόγου, ο Νταμπάιμπα δήλωσε:

«Τα εγκλήματα πολέμου θα φροντίσουν για την αρχή του νόμου και τη λειτουργία του. Αλλά βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο στάδιο για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη Λιβύη. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Εκείνοι των οποίων τα εγκλήματα αποδεικνύονται θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Είμαστε μια κυβέρνηση από όλες τις πλευρές. Θέλουμε μια πραγματική ειρήνη μεταξύ μας».

 

Ο Νταμπάιμπα

 

 Ο Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα γεννήθηκε το 1958 στην πόλη Μισράτα. Είναι γνωστός επιχειρηματίας και ηγήθηκε εταιρείας επενδύσεων του κατασκευαστικού κλάδου. Σπούδασε στον Καναδά, φέρει το ψευδώνυμο «μηχανικός». Τα παιδιά του πρωθυπουργού της Λιβύης έχουν καναδική υπηκοότητα.


Turkiye Gazetasi

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr