Αρμενία: Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Γερεβάν απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού


«Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Γερεβάν για να απαιτήσουν την παραίτηση του Πρωθυπουργού»

Φεβρουάριος 26, 2021. 19:49. Ελλάδα.

Γερεβάν.


Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αρμενίας την Παρασκευή για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, με φόντο την ήττα της χώρας του στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι, καθώς πολλοί  την θεωρούσαν πατριωτική ντροπή.

Πλήθη θυμωμένων διαδηλωτών έκαναν πορεία στους δρόμους στο κέντρο του Γερεβάν, κυματίζοντας αρμενικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα καταδικάζοντας την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Βασγκέν Μανουκιάν, ο οποίος ζητείται από την αντιπολίτευση να τον διορίσει στη θέση του Πασινιάν, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

«Ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους και να εκφράσει τη θέλησή του, προκειμένου να αποφευχθούν αιματοχυσίες και αναταραχές», είπε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Πρόσθεσε, «Είτε θα απαλλαγούμε από αυτούς», αναφερόμενος στον Πασινιάν και τους συμμάχους του που ελέγχουν το κοινοβούλιο», ή χάνουμε την Αρμενία».

Την Πέμπτη, η χώρα του νότιου Καυκάσου βυθίστηκε σε μια νέα πολιτική κρίση όταν ο Πασιανάν απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτησή του και κατηγόρησε τον στρατό ότι πραγματοποίησε απόπειρα πραξικοπήματος και κινητοποίησε σχεδόν 20.000 υποστηρικτές του στο Ερεβάν.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση κινητοποίησε 10 χιλιάδες υποστηρικτές της, οι οποίοι έστησαν εμπόδια, σκηνές και φωτιές μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και δεσμεύθηκαν να διοργανώσουν συνεχείς διαδηλώσεις.

Η κρίση συνεχίστηκε για μια δεύτερη ημέρα αφού οι επικριτές του Πασιανάν πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο και στη συνέχεια μπλόκαραν δρόμους κοντά στο Κοινοβούλιο για την προετοιμασία της διαδήλωσης της Παρασκευής.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την προεδρική κατοικία και μετά προς την κατοικία του πρωθυπουργού, πριν επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο.

Έως τις 19:30 τοπική ώρα σχεδόν δύο χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου. 

Κάποιοι από αυτούς κυμάτιζαν αρμενικές σημαίες και έλεγαν ότι θα κάθονταν για δεύτερη νύχτα, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

El Laph

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr