Αλβανία: Δρομολογείται η κατασκευή της αεροπορικής βάσης Κουτσόβα


Φεβρουάριος 2, 2021. 20:21. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι,  επισκέφθηκε τη βάση Κουτσόβα και είδε προσεκτικά τους χώρους στους οποίους θα γίνει παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της αεροπορικής βάσης Κουτσόβα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023. 

Ο Πελέσι δήλωσε ότι επί του παρόντος βρίσκονται στο στάδιο των διαδικασιών προμηθειών από τον Οργανισμό Προμηθειών του ΝΑΤΟ.

«Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και τώρα βρισκόμαστε στη φάση των διαδικασιών προμηθειών από τον Οργανισμό Προμηθειών του ΝΑΤΟ. 

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να συναφθούν συμβάσεις με εργολάβους. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, τοπικοί και ξένοι εργολάβοι που θα λειτουργήσουν για την υλοποίηση των έργων. Στο ημερολογιακό πρόγραμμα εργασιών μας σε αυτήν τη βάση, προβλέπεται από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο να ξεκινήσουμε τα έργα που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023», δήλωσε ο Πελέσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι το πιο σημαντικό έργο των τελευταίων ετών, όχι μόνο για υποδομές και εκσυγχρονισμένες δυνατότητες, αλλά επίσης αυξάνει το στρατηγικό βάρος της Αλβανίας στην περιοχή και πέραν αυτής.

«Είμαστε όλοι δεσμευμένοι και έγκαιροι με το χρονικό περιθώριο, τόσο με τις απαλλοτριώσεις όσο και με εκείνα τα μέρη των εργασιών που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε, από την διαμόρφωση της βάσης, τους εσωτερικούς δρόμους, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τα οποία αποτελούν μέρος της επένδυσής μας.

Η συνεισφορά της αλβανικής πλευράς φτάνει περίπου το 10% της συνολικής αξίας της επένδυσης σε αυτή τη βάση, η οποία με την επένδυση του ΝΑΤΟ θα μετατραπεί σε αναπτυσσόμενη τακτική βάση ".

Η επένδυση  είναι περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 5 από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνίσταται στην κατασκευή εξοπλισμών και αποθηκών καυσίμων, σταθμών εξοπλισμού, στάθμευσης αεροσκαφών, πυροσβεστικού σταθμού, ανακατασκευή του διαδρόμου και του πύργου ελέγχου.

Sot

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr