Υπουργοί Εξωτερικών του «Φόρουμ Φιλίας»: Το φόρουμ δεν απευθύνεται σε καμία πλευρά

 


«Το Φόρουμ Φιλίας είναι αφιερωμένο σε μια σειρά σημαντικών περιφερειακών θεμάτων»

Φεβρουάριος 11, 2021. 16:21. Ελλάδα.

 Αθήνα/Αμπού Ντάμπι.


Οι υπουργοί Εξωτερικών του «Φόρουμ Φιλίας» συμφώνησαν ομόφωνα, την Πέμπτη, ότι οι μακρές συνεδριάσεις μεταξύ τους αφορούσαν ορισμένα σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, σημειώνοντας ότι «το φόρουμ δεν απευθύνεται σε καμία πλευρά».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών  Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η χώρα του επιδιώκει συνεργασία για την επίτευξη της ευημερίας και  των συμφερόντων των λαών της περιοχής.

Συνέχισε: «Η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις  διπλασιάζεται όταν τις αντιμετωπίζουμε με συνεργασία και ολοκλήρωση μεταξύ μας και με κοινή δράση».

Ανέφερε επίσης ότι η  επέκταση ξένων δυνάμεων σε αραβικά εδάφη «προβλέπει μείωση του συστήματος των διεθνών σχέσεων και αδυναμία σεβασμού των αρχών των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε, «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός όλων των διεθνών αρχών και κοινών αξιών, και όχι να χρησιμοποιούνται για ιδιοτελείς σκοπούς ... Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει την πλήρη ευθύνη του για την προώθηση αυτών των αρχών και την παροχή σταθερότητας».

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβος Υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, επιβεβαίωσε τη σημασία της κυριαρχίας των  δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και κανόνες.

Ο Μπιν Φαράν καταδίκασε επίσης  την «ξένη παρέμβαση στις υποθέσεις των κρατών, καθώς αυτές οι παρεμβάσεις απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

Τόνισε: «Υποστηρίζουμε ό, τι ευνοεί τη μείωση της έντασης και την κλιμάκωση και την επίλυση συγκρούσεων μέσω διαλόγου και ειρηνικών μέσων ... και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για ειρήνη και σταθερότητα».


Όσο  για την Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- ΗΑΕ, Ριμ Αλ-Χασίμι, είπε, «Ο αυξανόμενος όγκος των προκλήσεων και των κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή απαιτεί από εμάς να συνεργαστούμε και να εργαστούμε πολύ σκληρά και να αυξήσουμε τον συντονισμό με σοφία και ορθολογισμό για να βάλουμε τα θεμέλια για ανάπτυξη, ασφάλεια και ειρήνη».

 Και συνέχισε: «Επίσης, η κρίση του κορωνοϊού απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της».

Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας , η αλ Χασίμι εξήγησε, «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας, υπογραμμίσαμε την ανάγκη τήρησης των διεθνών νόμων και κανόνων και την ανάγκη ενοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Πρόσθεσε, «τα ΗΑΕ, ως μια χώρα που αγαπά την ειρήνη, συνεχίζει τις προσπάθειές της να διαδώσει μια κουλτούρα ανεκτικότητας, μετριοπάθειας και συνύπαρξης μεταξύ των λαών και να δώσει προτεραιότητα στη γλώσσα του διαλόγου και του λόγου μεταξύ τους».


Από την πλευρά του, ο Αμπντούλ Λατίφ αλ Ζαγιάνι, Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν , δήλωσε ότι οι μακρές συνεδρίες χαρακτηρίζονται από σαφήνεια, διαφάνεια και ειλικρίνεια.

Διευκρίνισε: «Αυτή η συνάντηση μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένα σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, ιδίως προκλήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, καθώς και  την από κοινού συνεργασία για την επίτευξη ευημερίας προς όφελος των λαών της περιοχής».

Πρόσθεσε: «Εξετάσαμε επίσης τομείς κοινής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στη φάση μετά την αντιπαράθεση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν «τις εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια και τον προβληματισμό τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr