Σκόπια: Η αντιπολίτευση θέτει τα δικαιώματα των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία


Φεβρουάριος 17, 2021. 22:02. Ελλάδα.

Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τέτοβο, ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, σχολίασε δήλωση Βούλγαρου διπλωμάτη, που αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως σημειώνει η ‘Ρεπούμπλικα’ των Σκοπίων ο Νικολόφσκι τόνισε:

«Βλέπετε, το πρόβλημα είναι ποιανού δικαιώματα θα προστατευθούν, επειδή η Βόρεια Μακεδονία είναι μια δημοκρατική κοινωνία και όλοι πρέπει να έχουν ατομικά δικαιώματα. Και κανείς στη Βόρεια Μακεδονία δεν δημιουργεί προβλήματα σε κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει και μιλάει τη γλώσσα, που πιστεύει ότι είναι η μητρική του.

Το ζήτημα είναι διαφορετικό, ποια είναι τα δικαιώματα των (Σλαβο)μακεδόνων στη Βουλγαρία και γιατί δεν μπορούν να μιλούν ‘μακεδονικά’ ή να έχουν σχολεία ‘μακεδονικά’; ρώτησε ο Νικολόφσκι.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι γιατί η Βουλγαρία δεν σέβεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου του Στρασβούργου, που απαίτησαν τη νομιμοποίηση των ‘μακεδονικών ενώσεων’, υπό την ηγεσία του OMO Ilinden Pirin και να επιτρέψουν τη σύνδεση με την εθνική βάση της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και τη διδασκαλία της ‘μακεδονικής’ γλώσσας.

«Αυτά είναι ζητήματα της Βουλγαρίας, ενώ η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται μερικά βήματα πάνω από τη Βουλγαρία στα δημοκρατικά πρότυπα», είπε ο Νικολόφσκι.

Fokus

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr