Η Σόφια ζήτησε επείγουσα διευκρίνιση από την Αθήνα για τις ταχείες δοκιμές αντιγόνων σε οδηγούς φορτηγών


Φεβρουάριος 28, 2021. 19:05. Ελλάδα.

 

Με εντολή της Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Ελλάδα Βαλεντίν Ποριαζόφ ζήτησε επείγουσα διευκρίνιση από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Εθνική Συνοριακή Αστυνομία, σχετικά με τις ταχείες δοκιμές αντιγόνου για οδηγούς

φορτηγών στα συνοριακά σημεία ελέγχου με τη Βουλγαρία. Αυτό ανακοινώθηκε από το κέντρο Τύπου του  βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρέσβης της Βουλγαρίας ζήτησε από τα ελληνικά θεσμικά όργανα να σταματήσουν αμέσως αυτήν την πρακτική, καθώς αντιβαίνει στους κανονισμούς της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την εγκυρότητα των βουλγαρικών επιχειρημάτων και δεσμεύτηκε να ξεπεράσει το πρόβλημα, ανέφερε η επίσημη δήλωση.

Νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στην Ελλάδα από χθες και θα διαρκέσουν έως τις 8 Μαρτίου. 

Η υποχρεωτική καραντίνα παρατείνεται σε 14 ημέρες για όσους εισέρχονται μέσω των συνοριακών διαβάσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε όσους φτάνουν από τη Βουλγαρία μέσω «Κούλατα – Προμαχών» δεν αλλάζουν.

Ωστόσο, οι μικρές εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών υφίστανται σοβαρές απώλειες και κυρώσεις λόγω του ελέγχου των οδηγών φορτηγών που εισήχθησαν από τις ελληνικές αρχές κατά τη διέλευση των συνόρων «Κούλατα – Προμαχών». 

Η δυσαρέσκεια αυξάνεται και μπορεί να κλιμακωθεί σε αυθόρμητο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στη βουλγαρική επικράτεια.

Για δύο ημέρες τώρα, με απόφαση των ελληνικών υγειονομικών αρχών, έχουν πραγματοποιηθεί αντιγονικές δοκιμές για κορωνοϊό σε όλους τους οδηγούς βαρέων φορτηγών. Τα δείγματα λαμβάνονται στα σύνορα από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και δεν πραγματοποιούνται δοκιμές τη νύχτα.

«Κάλυψα τέσσερα χιλιόμετρα σε 7 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας - από τις 8 έως τις 10 μ.μ., δεν περνούν περισσότερα από 20-30 φορτηγά στην Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Εργαζομένων στις Μεταφορές Βέσελιν Ντάνγκοφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση των μεταφορέων.

Dnes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr