Συμφωνία Ισραήλ και Αιγύπτου για υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου


Φεβρουάριος 22, 2021. 08:32. Ελλάδα.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό μεταξύ του πεδίου φυσικού αερίου Λεβιάθαν στα ανοικτά της ανατολικής Μεσογείου και της Αιγύπτου, για την αύξηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ του Αιγύπτιου υπουργού  πετρελαίου και μεταλλείων Τάρεκ ελ Μόλλα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέτζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτς.

Ο στόχος του έργου είναι να «αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από μονάδες υγροποίησης στην Αίγυπτο και, συνεπώς, να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο», όπως αναφέρθηκε.

 Μετά από μια δεκαετία εργασίας και επένδυσης δισεκατομμυρίων, από το πεδίο φυσικού αερίου Λεβιάθαν, «το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην ιστορία του Ισραήλ», οι πρώτες εξορύξεις πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, με φιλοδοξία του Ισραήλ να γίνει περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

Λίγο μετά την έναρξη της παραγωγής, η Αίγυπτος ανακοίνωσε τις πρώτες παραδόσεις ισραηλινού αερίου μέσω του υποβρύχιου αγωγού EMG που συνδέει την ισραηλινή πόλη Άσκελον με το Ελ Αρίς στο Σινά της Αιγύπτου.

 

Μνημόνιο Συνεργασίας Αιγύπτου  και Παλαιστινιακής Αρχής

 

Η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν, την Κυριακή, μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το επίσημο Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (WAFA).

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνέλευσης έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης του Αιγύπτου Υπουργού Πετρελαίου στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ. Συναντήθηκε με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

 Όπως σημειώνει το  Arabic Cnn : «Τα συνεργαζόμενα μέρη στο πεδίο φυσικού αερίου της Γάζας (γνωστά ως Gaza Marine) υπέγραψαν το μνημόνιο συμφωνίας, στο οποίο συμμετέχουν το Ταμείο Επενδύσεων και η Εταιρεία Συνεργατών της Ένωσης με την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS),  ώστε να συνεργαστούν στις προσπάθειες ανάπτυξης του πεδίου φυσικού αερίου της Γάζας και της απαραίτητης υποδομής, με τρόπο που  να «προσφέρουν στις ανάγκες της Παλαιστίνης για φυσικό αέριο ... (με) τη δυνατότητα εξαγωγής μέρους του φυσικού αερίου» στην Αίγυπτο.

 

Το πεδίο Λεβιάθαν του Ισραήλ ανακαλύφθηκε το 2010, βρίσκεται 130 χιλιόμετρα μακριά από τη βόρεια πόλη της Χάιφα, περιέχει εκμεταλλεύσιμους πόρους εκτιμώμενους περίπου 605 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ισραηλινο-αμερικανική κοινοπραξία που συμμετέχει στο έργο.

Εκτός από την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το Ισραήλ συμμετέχει με την Ελλάδα και την Κύπρο στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση ισραηλινών υπεράκτιων πεδίων φυσικού αερίου με την Ευρώπη.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr