Αμερικανική δικηγορική εταιρεία θα υπερασπιστεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35


Φεβρουάριος 19, 2021. 23:25. Ελλάδα.


 Η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με διεθνή δικηγορική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ για να βοηθήσει την Άγκυρα να διατηρήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ, από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων S-400.

Όπως αναφέρει το TASS με αναφορά στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, η τουρκική πλευρά έχει συνάψει συμφωνία με την Arnold & Porter προκειμένου να «προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά τους για να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στο αμερικανικό πρόγραμμα F-35».

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Μόσχα στην Άγκυρα το 2017. 

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που απέκτησε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία.

 Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε μια έντονα αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία στο σύνολό της.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν να προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

 Λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν υποχώρησε στην πίεση και δεν ματαίωσε το S-400, η ​​Ουάσιγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το αμερικανικό πρόγραμμα για την παραγωγή μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς. 

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν εδώ και πολύ καιρό την Τουρκία με την εισαγωγή ορισμένων μονομερών κυρώσεων για την αγορά του S-400, αλλά δεν βιάστηκαν να λάβει αυτά τα μέτρα, καθώς φοβόταν μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

 Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την εφαρμογή τέτοιων περιορισμών.



«Moskovskiy komsomolets»

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr