Σκόπια: Το VMRO είναι εναντίον της αλλαγής των σχολικών βιβλίων που προσβάλλουν τους Αλβανούς


Φεβρουάριος 19, 2021. 17:00. Ελλάδα.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, VMRO-DPMNE, με ανακοίνωσή του καλεί τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την Υπουργό Παιδείας και Επιστημών, Μίλα Κάροβσκα, να σταματήσουν αμέσως την αλλαγή του βιβλίου της Γεωγραφίας, το οποίο σε ορισμένα τμήματα προσβάλλει τους Αλβανούς.

 «Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με τη δήλωσή του για την αλλαγή των βιβλίων της Γεωγραφίας, διαπράττει σοβαρή παραβίαση στην ιστορία αυτής της χώρας, παρόλο που έχει υποσχεθεί στον λαό ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Είναι επίσης μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η μοναδικότητα του ‘μακεδονικού’ πολιτισμού. Σε αυτό το κράτος υπάρχει Ινστιτούτο Ιστορίας, επιστημονικό προσωπικό, υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικά έργα, Κρατικό Αρχείο, όπου γεγονότα αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του λαού», λέει το VMRO-DPMNE.

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν μια αλλαγή στο βιβλίο μόνο στα κεφάλαια όπου οι Αλβανοί προσβάλλονται και όχι αλλαγή της ιστορίας.

«Στις εκδόσεις που έγιναν με τα χρόνια υπάρχουν αλλαγές σε πολλά βιβλία, μία από αυτές θα  γίνει στο βιβλίο της Γεωγραφίας για το δεύτερο έτος του γυμνασίου. Με τις αλλαγές, θα αφαιρεθούν εντελώς ορισμένα κεφάλαια και θα επιλυθούν θέματα,  τα οποία σήμερα έχουν καταργηθεί και, ήδη, έχουν σταλεί για διόρθωση, αλλά και το ίδιο το βιβλίο, στο πλαίσιο της αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών θα αλλάξει το περιεχόμενό του»,  είχε δηλώσει ο  Zaev στις 10 Φεβρουαρίου.

Για την προσβολή των Αλβανών, στο βιβλίο της γεωγραφίας,  το VMRO-DPMNE, συνεχίζει να μην αναφέρεται ούτε να αποστασιοποιείται από το ίδιο,  απαιτεί να μην γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με αυτούς, διαγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Αναφέρει το VMRO-DPMNE τα σημεία που ενοχλούν τους Αλβανούς:

Η σελίδα 99 λέει: Οι  Αλβανοί ήταν Σλαβομακεδόνες, αλλά κατά την οθωμανική κυριαρχία έγιναν Αλβανοί. Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας είναι κιρκάσιας, ρομά και τουρκικής καταγωγής.

Σε πολλά μέρη του βιβλίου, συμπεριλαμβανομένης της  σελίδας 104 , αναφέρεται ότι: Οι Αλβανοί στην Βόρεια Μακεδονία ήρθαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1780.

Στη σελίδα 104  αναφέρεται ότι: Οι  Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στη Βόρεια Μακεδονία κακοποιούν, κλέβουν, απαγάγουν και σκοτώνουν ντόπιους Σλαβομακεδόνες. Γράφει, μάλιστα,  ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει βοηθήσει τους Αλβανούς για αυτό.

Στη σελίδα 103 : Οι Αλβανοί  εμφανίστηκαν ως κατακτητές στη δυτική περιφέρεια της χώρας.

Στη σελίδα 105 : Το Κοσσυφοπέδιο δεν αντιστοιχεί ως κράτος με το οποίο συνορεύει η Βόρεια Μακεδονία.

Στις σελίδες 84 και 85, λέει το κόμμα της αντιπολίτευσης,  στο μέρος του ορισμού της αρχαίας και της σύγχρονης Βόρειας Μακεδονίας, εικονικά δεκάδες φορές το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας «γεννιέται» και «πεθαίνει», και αυτό αποτελεί  εμπόδιο για τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας της ιστορίας της χώρας.

Τα λάθη γίνονται επίσης με την προέλευση των μειονοτήτων, επειδή όλοι οι λαοί έρχονται εδώ, δημιουργώντας την ιδέα ότι  δεν υπάρχουν αυτόχθονες άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία, γράφει το δημοσίευμα.

Portalb.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr