Ο πρωθυπουργός της Λιβύης διαψεύδει τις φήμες για εξαγορά ψήφων στην εκλογή του

 


«Οι κατηγορίες δωροδοκίας επηρεάζουν τον Νταμπάιμπα και απειλούν το μέλλον της κυβέρνησης της Λιβύης»- τίτλος του δημοσιεύματος

Μάρτιος 1, 2021. 20:08. Ελλάδα.

Ο ορισθείς ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Αλ Νταμπάιμπα, επιβεβαίωσε την ακεραιότητα των εκλογών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ,  στις οποίες επιλέχθηκε η νέα αρχή που αντιπροσωπεύεται από το Προεδρικό Συμβούλιο και την προεδρία της κυβέρνησης.  Αυτό ήρθε σε δήλωση του γραφείου Τύπου του Νταμπάιμπα, αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Η δήλωση του γραφείου Τύπου αναφέρει ότι «τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές να διαταράξει τη διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης, να χαλάσουν την κατάσταση της εθνικής συναίνεσης και να διακόψουν τη διαδικασία παροχής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υιοθετώντας την προσέγγιση της διάδοσης φημών και ψευδών ειδήσεων και αλλαγής γεγονότων».

Η δήλωση αναφέρει τον ισχυρισμό του Νταμπάιμπα για την «ακεραιότητα της διαδικασίας στην οποία επελέγη η νέα αρχή, εκπροσωπούμενη από το Προεδρικό Συμβούλιο καθώς και από την προεδρία της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας», προσθέτοντας ότι η διαδικασία «πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ότι όλοι οι Λίβυοι παρακολούθησαν τη διαδικασία στην τηλεόραση».

Μεταξύ των άλλων και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Agence France Presse» την Κυριακή, ότι εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλυψαν σε έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι οι ψήφοι τουλάχιστον 3 συμμετεχόντων αγοράστηκαν στις εκλογές του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο τον περασμένο μήνα.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Τύνιδας, δύο από τους συμμετέχοντες προσέφεραν «δωροδοκίες μεταξύ 150.000 και 200.000 $ σε τουλάχιστον τρία μέλη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, εάν δεσμευθούν να ψηφίσουν τον Νταμπάιμπα ως πρωθυπουργό».

 

Έγινε εξαγορά ψήφων

 

Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής,  Χουσεΐν Μοφτά, ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία του πολιτικού χρήματος συνόδευσε τις διαπραγματεύσεις της Λιβύης από την αρχή στη Γενεύη.

Ο Μοφτά απαίτησε να θεωρηθούν υπεύθυνοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα, αυτοί που δωροδόκησαν  καθώς και οι παραλήπτες, σύμφωνα με τον  αμερικανικό ιστότοπο της «Al-Hurra».

Πρόσθεσε, «εάν οι πρόσφατες αναφορές σχετικά με τη χρήση δωροδοκίας στην επιλογή του προεδρικού συμβουλίου και της νέας κυβέρνησης αποδειχθούν αληθινές, αυτό θα ήταν μια καταστροφή που απειλεί την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».

 

Με τη σειρά του, ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης,  ο αλί αλ Τακμπάλι, ισχυρίστηκε ότι ήταν γνωστό από την αρχή ότι ο Νταμπάιμπα κατόρθωσε να πάρει τη θέση αυτή με δωροδοκίες στους συμμετέχοντες στο διάλογο και  ότι άρχισε να προετοιμάζεται για αυτό ένα χρόνο πριν.

Ο αλ Τακμπάλι ισχυρίστηκε, επίσης, ότι κάποιο προσωπικό της αποστολής του ΟΗΕ συμμετείχε στο σκάνδαλο της λήψης και της δωροδοκίας, προσθέτοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν μια κηλίδα στο μέτωπο των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε ότι μετά τις προαναφερθείσες διαρροές, η νέα κυβέρνηση και ο επικεφαλής της έχασαν την αξιοπιστία της, θεωρώντας ότι ο Νταμπάιμπα δεν έχει τα προσόντα να αναλάβει ως πρωθυπουργός ή ακόμη και να γίνει δημόσιο πρόσωπο στο κράτος».

Στις 5 Φεβρουαρίου, το Φόρουμ Διαλόγου της Λιβύης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εξέλεξε μια ενοποιημένη εκτελεστική αρχή, με επικεφαλής τον Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα για να ηγηθεί της κυβέρνησης, και τον Μοχάμεντ αλ Μάνφι  για να ηγηθεί του Συμβουλίου Προεδρίας, του οποίου η κύρια αποστολή είναι για η διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

The New Khalilij News

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr