Ζόραν Ζάεφ στη Βουλγαρία: «Μην στέλνετε πράκτορες στη χώρα μας, είμαστε στο ΝΑΤΟ!»


Ο Ζάεφ λέει ότι σε κανέναν στη χώρα δεν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά του, ούτε καν στους πολίτες που δηλώνονται ως Βούλγαροι», γράφει το δημοσίευμα

Μάρτιος 2, 2021. 17:35. Ελλάδα.

Σκόπια.

Δεν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κανενός στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε των πολιτών εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Σκοπίων «Σακάμ ντα Καζάμ».

«Αν και στο Σύνταγμα δεν έχουμε μειονότητα με την εθνικότητα των Βουλγάρων, στην απογραφή όλοι μπορούν να καθοριστούν. Υπάρχει το ερώτημα είναι «σε ποια εθνική κοινότητα ανήκετε».

 Είμαστε μια πολυεθνική χώρα, σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και της μικρότερης», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

 

«Μη μας στέλνετε μυστικούς πράκτορες, να είστε προσεκτικοί»


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, με την ευκαιρία των δηλώσεων του, έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία της Βουλγαρίας.

«Στέλνω ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες της γειτονικής Βουλγαρίας, να είναι προσεκτικοί, γιατί είμαστε πάντα σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες τους. Μην υποκύψετε σε προκλήσεις. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να στέλλονται υπηρεσίες πληροφοριών (στη χώρα μας). Τα δικαιώματα των πολιτών είναι ιερά. Ελπίζω ότι αυτή ήταν μια ενημερωτική συνάντηση, επειδή η παρέμβαση μιας χώρας σε άλλη χώρα είναι απαράδεκτη, αυτό προβλέπεται επίσης στη Συμφωνία Γειτονίας», είπε αποφασιστικά ο Ζάεφ.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ έγιναν με αφορμή τη σύγκληση του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της διασποράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λόγω των περιπτώσεων παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας.

 

Ζάεφ: Θα αλλάξουμε και το όνομα του κόμματός μας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών



Ο Ζάεφ ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την αλλαγή του ονόματος του κόμματος που ηγείται της “Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της Μακεδονίας- SDSM”, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αυτό θα συμβεί στα επερχόμενα συνέδρια του κόμματος. Μία από τις ιδέες που ρίχνονται στο τραπέζι για το όνομα  είναι «Σοσιαλδημοκράτες από τη Βόρεια Μακεδονία».

«Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, ξεκινήσαμε τις συζητήσεις ανοιχτά και με διαφάνεια, διότι καλούμε όλους να ενεργήσουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και, φυσικά, πρέπει να είμαστε ένα παράδειγμα αυτού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr