«Η αυξανόμενη ανάπτυξη του ελληνικού στρατού ανησυχεί την Τουρκία»

 


“H αυξανόμενη ανάπτυξη των ελληνικών στρατιωτικών ικανοτήτων ανησυχεί την Τουρκία και την ωθεί να την αντιμετωπίσει”

 Μάρτιος 9, 2021. 20:42. Ελλάδα.


Λίγες μόνο ώρες πέρασαν από τις εντυπωσιακές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού  της Τουρκίας και του ιδρυτικού μέλους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αχμέτ Νταβούτογλου,  ο οποίος ανέφερε την πεποίθησή του για αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε θέματα που εγείρονται από την τουρκική πλευρά.

Η σχέση μεταξύ τους, από το Κυπριακό έως την κατανομή των δικαιωμάτων εξερεύνησης στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, έλαβε νέα τροπή με την ξαφνική ανακοίνωση της Ελλάδας, η οποία ανέφερε την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από τους 9 σε 12 μήνες.

Αυτό το ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αμηχανία και πίεση στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ωθεί τις σχέσεις της με την Ελλάδα προς μια στρατηγική υιοθέτησης στρατιωτικής πίεσης.

Η τελευταία ελληνική απόφαση σημαίνει ότι ο αριθμός του ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού θα αυξηθεί κατά ένα τέταρτο, σε περίπου 350.000 επιστρατεύσιμους και με τον τρέχοντα στρατό θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο, αριθμός κοντά στον τουρκικό στρατό (700.000 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία), παρά τη μεγάλη διαφορά στον πληθυσμό. Η Τουρκία έχει οκτώ φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Ωστόσο, η πρόσφατη ελληνική θέση, εκτός από άλλες αποφάσεις που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύει την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις πιο κρίσιμες συνθήκες στη σχέση της με την Τουρκία.

Η ελληνική αριθμητική προσέγγιση ήρθε μετά από δύσκολες οπλικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

 

Η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει αεροσκάφη ‘F-35’

 

Παρά την οικονομική κρίση που υπέφερε η χώρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει στρατιωτικά αεροσκάφη ‘F-35 από τις ΗΠΑ.

Για την ακρίβεια, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε αυτήν την απόφαση το περασμένο καλοκαίρι, μετά την αμερικανική απόφαση της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τα F-35.

Αυτή η απόφαση έδωσε στην ελληνική αεροπορία ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής.

Η Ελλάδα έχει εξαιρετική ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν η Τουρκία προέβη σε στρατιωτικό εκβιασμό κατά της Ελλάδας.

Ωθώντας την, να εγκαταλείψει τα νόμιμα δικαιώματά της στα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

 Η Γαλλία έστειλε ναυτικές φρεγάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία για τα αεροσκάφη Rafale.

Η Ελλάδα έλαβε νέα υποστήριξη, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, και τη σκέψη τους να μετακινήσουν τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ από την τουρκική επικράτεια στην Ελλάδα.


Η απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ από την Τουρκία έδωσε στην Ελλάδα δύναμη

 

Παρατηρητές που παρακολουθούν το θέματα  δραστηριοτήτων Στρατού και Ασφάλειας της Τουρκίας,  εκτός των γεωγραφικών της συνόρων, αναφέρουν αυτή τη σοβαρή εξέλιξη.

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνατότητες απέναντι στην Τουρκία αναβαθμίζονται, ως αποτέλεσμα της απώλειας της παραδοσιακής αμερικανικής υποστήριξης στην Τουρκία και της αλλαγής της αμερικανικής διοίκησης, έτσι η Τουρκία χάνει αυτό το πλεονέκτημα.

Μια λεπτομερής έκθεση που εκδόθηκε από το «Συμβούλιο Ατλαντικού» έδειξε την ευαίσθητη θέση της Τουρκίας: «Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα χρειάζονται, όπως και η περιοχή την αμερικανική συμμετοχή. Καμία χώρα ή άλλη οντότητα δεν είναι σε θέση να μεσολαβήσει, να υποστηρίξει ή να πιέσει και τις δύο πλευρές, προκειμένου να συνυπάρχουν παραγωγικά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καταβάλει προσπάθειες να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της, ωστόσο δεν έδειξε ουδετερότητα στο ζήτημα των δύο πλευρών.

Defense Arab

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr