Νέα βρετανική στρατιωτική στρατηγική- Δραστηριοποίηση και στα Δυτικά Βαλκάνια

 


Μάρτιος 23, 2021. 18:49. Ελλάδα.


Βελιγράδι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ενεργοποιηθεί στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, σύμφωνα με τη Στρατηγική για τον Εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακοινώθηκε επίσης μια νέα περιφερειακή πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

«Θα αυξήσουμε την παρουσία μας στον Εύξεινο Πόντο, τον Άπω Βορρά, τη Βαλτική και τα Δυτικά Βαλκάνια (όπου εφαρμόζουμε μια νέα περιφερειακή πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των συμμαχικών ενόπλων δυνάμεων). Η παρουσία θα πραγματοποιηθεί εντός πολυμερών ομάδων», αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Άμυνας.


Ρωσία - εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή


Στο ίδιο έγγραφο των 76 σελίδων, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως απειλή και αναφέρεται επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων καθιστά τη χώρα αυτή έναν απρόβλεπτο και έμπειρο παίκτη ταυτόχρονα.

«Η Ρωσία, όπως και πριν, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πυρηνική και στρατιωτική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Ο εκσυγχρονισμός των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων, η ικανότητα ολοκλήρωσης όλων των κρατικών δραστηριοτήτων και η επιθυμία για κίνδυνο καθιστούν τη Ρωσία τόσο έμπειρο όσο και απρόβλεπτο παίκτη», αναφέρει το έγγραφο.


Το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας δηλώνει ότι η Ρωσία επενδύει σε υποβρύχια, καθώς και σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε μεγάλα βάθη και που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αντίπαλο.

»Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εκτελεί επιθέσεις υψηλής ακρίβειας σε μεγάλες αποστάσεις και να στερήσει από τη Βρετανία και τους συμμάχους της την ελευθερία δράσης τους με τη βοήθεια εξαιρετικά αποδοτικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας».

 »Λόγω όλων αυτών, η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη δυνατότητα της Βρετανίας να υποστηρίξει τις δυνάμεις της και να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», καταλήγει το έγγραφο.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι το Λονδίνο θα δαπανήσει 85 δισεκατομμύρια λίρες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες απειλές που αλλάζουν και να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.


Η Βρετανία αυξάνει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών


Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σχέδια για ριζική αντιστροφή της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας.

 Η Ρωσία αναφέρεται στη νέα αμυντική στρατηγική ως σοβαρή απειλή για τη Μεγάλη Βρετανία και η χώρα θα πολεμήσει ενάντια σε ολόκληρο το φάσμα των απειλών που προέρχονται από τη Ρωσία.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό.

 Η νέα στρατηγική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής προβλέπει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δαπανών και ένα σχέδιο αύξησης του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών σε 260.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε επίσης, εκτιμώντας ότι η ρωσική απειλή, η οποία ήταν δικαιολογία για τη Μεγάλη Βρετανία να αυξήσει το πυρηνικό της δυναμικό, ήταν εφήμερη.

«Λυπούμαστε που το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών. Είναι μια απόφαση που, αναμφίβολα, βλάπτει τη διεθνή σταθερότητα και τη στρατηγική ασφάλεια. Και πάλι, κάποια εφήμερη απειλή από τη Ρωσία δόθηκε ως εξήγηση. Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί - αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν υπάρχει απειλή από τη ρωσική πλευρά - δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.

Vestionline

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr