«Σημαντική αντίδραση από Βαλκανικούς Συλλόγους στη Σμύρνη κατά της Ελλάδας»


Απρίλιος 29, 2021. 22:13. Ελλάδα.

Τουρκία.

 Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν από Βαλκάνιους μετανάστες στη Σμύρνη αντέδρασαν  κατά των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με την ταυτότητα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και την περιγραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία», σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας που συγκεντρώθηκε μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, της Ρόδου, Κω και του προέδρου της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Τούρκων των Δωδεκανήσων, Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί (Mustafa Kaymakçı,)δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτική «πολιτιστικής γενοκτονίας ενάντια στις υλικές και ηθικές αξίες της τουρκικής μειονότητας».

Καλώντας τον Δένδια, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την τουρκική ταυτότητα των Ελλήνων Τούρκων, να δει τα γεγονότα, ο Καϊμακτσί είπε:

«Η Ελλάδα υποχρεούται να παραχωρήσει τα κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα στις μειονοτήτες που ζουν στη χώρα της, τα οποία κατοχυρώνονται από το δικό της σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της ΕΣΔΑ για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την τουρκική πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων της Ρόδου και της Κω, καθώς και των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Μετά την ανακοίνωση, ο Καϊμακτσί και ο συνοδός του άφησαν ένα μαύρο στεφάνι μπροστά από το προξενείο.

Αργότερα, οι εκπρόσωποι του συλλόγου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κόνακ (Konak Meydanı) και προέβησαν σε διαμαρτυρία εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία».

Μιλώντας εδώ, ο Καϊμακτσί δήλωσε ότι τα γεγονότα του 1915 πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς και όχι πολιτικούς και πρόσθεσε:

«Η έκφραση αυτών των ισχυρισμών είναι ένα έγκλημα μίσους που έχει διαπραχθεί για να δημιουργήσει μνησικακία εναντίον του τουρκικού έθνους όσον αφορά το διεθνές δίκαιο. Οι αποφάσεις των ξένων κοινοβουλίων κατά της Τουρκίας είναι επίσης ρατσιστικές, εγκλήματα μίσους που τροφοδοτούν την εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας», είπε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Συμμαχίας της Αδελφότητας της Σμύρνης από τη Δυτική Θράκη, Μουμίν Ντουρμούς,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης των Μεταναστών Μακεδονίας, Ιλχάμι Γιλντίζ, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Τουρισμού Τέχνης του Κοσσυφοπεδίου «Rumelia», Ιμπραχίμι Σενγκόζ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr