«Κύπρος, Ελλάδα, Εμιράτα και Ισραήλ- Σε μια νέα φάση μπήκε η Μέση Ανατολή»


Απρίλιος 16, 2021. 22:29. Ελλάδα.


Αμπού Ντάμπι.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ, επιβεβαίωσαν ότι η πρώτη συνάντηση που έφερε τους τέσσερις μαζί, την Παρασκευή, στέλνει ένα μήνυμα ότι «σε μια νέα φάση έχει εισέλθει η περιοχή με κυρίαρχα τα κοινά συμφέροντα,  ώστε να είναι μια περιοχή ευημερίας και ειρήνης», τονίζοντας ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτές, με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου , Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , Ανουάρ Γκαργκάς, συναντήθηκαν στην Πάφο,  στην Κύπρο, την Παρασκευή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση έχει «συμβολική σημασία», προσθέτοντας ότι «μια συνάντηση μεταξύ χωρών με κοινή νοοτροπία έρχεται μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ».

Συνέχισε: «Η συνάντησή μας εδώ στέλνει ένα μήνυμα ότι μια νέα φάση έχει εισέλθει στην περιοχή μας, με κυρίαρχα θέματα τα κοινά συμφέροντα της περιοχής,  ώστε να είναι μια περιοχή ευημερίας και ειρήνης, μέσω της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών».

Πρόσθεσε, «Η συνάντησή μας επιβεβαιώνει την ενίσχυση της συνεργασίας και της κατανόησης ... η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών αναδύεται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή μας και δημιουργεί έναν νέο λόγο. Η συνάντησή μας προωθεί καλό, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις και κρίσεις στην περιοχή».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επεσήμανε ότι αυτή η συνάντηση «γίνεται από χώρες που έχουν μια νοοτροπία και μια θετική ατζέντα και δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε χώρας, προκειμένου να προωθήσουν το όραμα της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».

Συνέχισε: «Η περιφερειακή συνεργασία επιτυγχάνει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως η άμυνα, η επιστήμη, η ασφάλεια, το περιβάλλον και η ανάπτυξη ... και ο πυλώνας της συνεργασίας μεταξύ μας είναι η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Εμιράτων ... Αυτό το ιστορικό βήμα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην περιοχή».

Σε ένα άλλο πλαίσιο, είπε, «Δεσμευόμαστε να έχουμε μια ενιαία Κύπρο βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ... εμείς και η διεθνής κοινότητα ... συμφωνούμε σε μια ενωμένη και κυρίαρχη Κύπρος χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Υπάρχει ένα παράθυρο για αλλαγή στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο. Η Κύπρος, με τη γεωγραφική της θέση, έχει υπέροχες σχέσεις με τους γείτονές μας και το μέλλον της περιοχής είναι συνδεδεμένο με τη συνεργασία,  την ειρήνη και  τη σταθερότητα, όχι με συγκρούσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο με χώρες που σκέφτονται σαν εμάς».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr