Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας διαψεύδει το ‘non paper’ για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια


Απρίλιος 17, 2021. 18:26. Ελλάδα.

 Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, ούτε καν ‘non paper’, με το οποίο η Σλοβενία ​​θα υποστήριζε αλλαγή στα σύνορα των Βαλκανίων, είναι το μήνυμα που έδωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα στο μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης/ Β-Ε, Σέφικ Τζαφέροβιτς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Β-Ε, η Γιάνσα τηλεφώνησε με τον Τζαφέροβιτς για να διευκρινίσει τις εικασίες σχετικά με φερόμενο έγγραφο που θα υποστηρίζει τη διχοτόμηση της Β-Ε, αλλά και για την αλλαγή των συνόρων άλλων χωρών της περιοχής.

Ένα αντίγραφο του φερόμενου εγγράφου δημοσιεύτηκε στα αγγλικά από μια σλοβενική πύλη, αλλά χωρίς να εξηγήσει ποιος το συνέταξε και σε ποιον απευθύνθηκε, όπως έγραψαν τα πρακτορεία από την περιοχή.

«Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα ενημέρωσε το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Σέφικ Τζαφέροβιτς ότι δεν υπάρχει ‘non paper’ που θα μπορούσε να συνδεθεί με τη σλοβενική κυβέρνηση, το οποίο αναφέρεται σε επανασχεδιασμό συνόρων ή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», ανέφερε η προεδρία  της Β-Ε σε δήλωση της.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο Γιάνσα έδωσε το μήνυμα ότι η Σλοβενία ​​υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και την ευρωατλαντική πορεία της, σεβόμενη πλήρως την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

Σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Τζαφέροβιτς είπε ότι κάθε ιστορία σχετικά με τις εθνοτικές και εδαφικές διαιρέσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρέπει να σταματήσει εξαρχής και ότι ο μόνος τρόπος για τη Β-Ε είναι η περαιτέρω εσωτερική επανένταξή της και η ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

Ο Γιάνσα και ο Τζαφέροβιτς συζήτησαν επίσης την επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Σλοβενίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνεται από τη Σλοβενία ​​και εστιάζεται στην επιτάχυνση της ένταξης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

MakFax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr