Σκόπια: Η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε την πόρτα στους Βούλγαρους να θέσουν νέους όρους


Μάιος 13, 2021. 21:56. Ελλάδα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε την πόρτα, γι’ αυτό οι Βούλγαροι πολιτικοί μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τη Βουλγαρία και ότι μέχρι να γίνει δεν θα προχωρήσουμε παρακάτω, δήλωσε ο Ιλίγια Ντιμόφσκι  από το VMRO-DPMNE, στην εκπομπή «Σάμο Βίστινα» στο Kanal 5  όπου τόνισε ότι οι πληροφορίες, που κατά λάθος ή όχι, έβγαλαν ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ συμμετείχε βαθιά στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Πρεσπών, αυτό ήταν τρομερό.

Ο Ντιμόφσκι επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ότι η Συμφωνία  των Πρεσπών επέτρεψε τον επαναπροσδιορισμό της μακεδονικής ταυτότητας και απαγορεύεται να αναφερόμαστε στη μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά που είναι διαχρονική.

«Δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία στην Ευρώπη όπου δύο χώρες ορίζουν, αν μπορώ να το πω ότι είμαι Μακεδόνας, τι σημαίνει αυτό, αν είμαι σε αυτήν την πλευρά των συνόρων ή στην άλλη πλευρά των συνόρων. Αυτή είναι η ειρωνεία της αποδοχής μας για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας.

Τα πιο όμορφα τραγούδια της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργήθηκαν στη «Μακεδονία του Αιγαίου», ο πυρήνας της σύλληψης της μακεδονικής γλώσσας δίνεται από έναν άνδρα από την ‘Μακεδονία του Αιγαίου’, δήλωσε ο Ντιμόφσκι.

Τόνισε ότι αυτό που απαιτεί η Βουλγαρία να επαναπροσδιορίσει, όπως είναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταρχήν ο απώτερος στόχος τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας είναι η παραμόρφωση και υποβάθμιση της μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας.

«Και οι δύο μπορούν να αναγνωρίσουν την πολιτική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι υπάρχει ένα πολιτικά διαμορφωμένο έθνος, αλλά δεν αναγνωρίζουν τον πολιτιστικό ορισμό ενός διαφορετικού έθνους, δήλωσε ο Ντιμόφσκι.

Vecer.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr