Εκδήλωση για τη γλώσσα στη σλαβική μειονότητα στην Αλβανία


Μάιος 28, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Εκδηλώσεις για τη μειονότητα στην Αλβανία, έλαβαν χώρα στην πόλη Πούστετς, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, την Πρεσβεία και το Κέντρο Πολιτιστικής Πληροφόρησης στα Τίρανα, με συνεργασία με το δήμο Πούστετς και τις σλαβικές οργανώσεις στην Αλβανία.

 

Ο Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία, Ντόντσο Μάρκοφσκι, σήμερα στις δραστηριότητες που ήταν αφιερωμένες στην Ημέρα του Κυριλλικού Αλφαβήτου και την 100ή επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου Μπάζε Κονέσκι, απευθύνθηκε στη σλαβική μειονότητα στην αυλή του σχολείου στο Πούστετς, όπου παρακολούθησαν ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι μαθητές και οι καθηγητές τους.

 

Η γλώσσα και η έγγραφη μορφή της είναι κάτι που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί, να περιφράσσεται επειδή είναι σαν νερό που τροφοδοτεί και συνδέεται πέραν των κρατικών συνόρων. Η γλώσσα είναι η πατρίδα μας,  όπως είπε ο Μπλάζε Κονέσκι. Απόδειξη αυτού είναι οι δραστηριότητες των δύο τελευταίων ημερών στο Πούστετς, οι οποίες επιβεβαίωσαν το κοινό ενδιαφέρον για τη μετάδοση των καινοτομιών στη (σλαβο)μακεδονική γλώσσα και την εξάπλωση του σλαβικού γλωσσικού πολιτισμού. Το να είσαι κάτι δεν είναι τέχνη, αλλά τέχνη είναι να ξέρεις πώς να το κρατήσεις, λένε οι πολίτες μας στο Γκόλο Μπάρντο, πρόσθεσε ο πρέσβης.

Επισήμανε ότι η σημερινή γιορτή προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης, αλλά και υποχρεώσεις για την πρεσβεία και τους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι διάλεκτοι

Ο πρέσβης Μάρκοφσκι, σύμφωνα με το Κανάλι 5 των Σκοπίων,  επεσήμανε ότι οι σλαβικοί διάλεκτοι της σλαβικής μειονότητας στην Αλβανία δεν αποτελούν πρόβλημα.

«Είναι αλήθεια ότι η σλαβομακεδονική γλώσσα ζητείται από την εθνική μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι διάλεκτοι που ομιλούνται αποτελούν ανεξάντλητη πηγή εμπλουτισμού της σλαβικής γλώσσας.

»Χαιρετίζω την παρουσία των ‘διαλεκτολόγων», τόνισε.

Στο τέλος απευθύνθηκε στους δασκάλους και τους μαθητές και εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχές για επιτυχημένη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr