Ο χαιρετισμός του Πούτιν για Κύριλλο και Μεθόδιο άναψε φωτιά στη Βουλγαρία!


Μάιος 24, 2021. Ελλάδα.

Σόφια/Σκόπια

Η ρωσική πρεσβεία στη Βόρεια Μακεδονία δημοσίευσε ένα χαιρετισμό στο λογαριασμό της στο Twitter με αφορμή τις 24 Μαΐου. Παρουσίασε  τις δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως εξής:

«Σήμερα στη Ρωσία είναι μια ιερή ημέρα, η Ημέρα του Σλαβικού Αλφάβητου και το αλφάβητο ήρθε σε εμάς από τα εδάφη της Μακεδονίας».

Πρόκειται για μια δήλωση  του Πούτιν παλαιότερη, από το 2017, μετά τη συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Μετά από έντονη αντίδραση της Βουλγαρίας τότε, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι ο πρόεδρος μάλλον εννοούσε «τα εδάφη της Μακεδονίας» ως γεωγραφική έννοια.

Η Πρεσβεία, προφανώς, έσπευσε να συγχαρεί τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με αυτήν την ίδια δήλωση.


Βουλγαρικές αντιδράσεις


Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζιαμπάσκι αντέδρασε στην ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.

«Εδώ πρόκειται για μια από τις πιο επαίσχυντες παραποιήσεις σας. Και το πιο αξιολύπητο. Τα γράμματα και η Ορθοδοξία μεταφέρθηκαν στη σημερινή Ρωσία από τη Βουλγαρία. Και αυτό είναι γεγονός. Το «μακεδονικό» αλφάβητο δημιουργήθηκε μαζί με το «μακεδονικό έθνος» το 1945. Και τα ψέματα είναι  πραγματική ντροπή. Ντρέπομαι», έγραψε.

Τις δηλώσεις του Πούτιν θυμήθηκαν μόνο από την πρεσβεία στα Σκόπια. Στη Βουλγαρία ο τόνος ήταν διαφορετικός. Η Ρωσίδα πρέσβειρα Έλενα Μητροφάνοβα συνεχάρη για τη γιορτή μέσω βιντεομηνύματος. 

Κατέθεσε επίσης λουλούδια μπροστά από το μνημείο του Κυρίλλου και Μεθοδίου μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα

Mediapool.bg

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr