Δυτικά Βαλκάνια: «Φόβοι» Σαράγεβου για διχοτόμηση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης από ενέργειες της Σερβίας


Η πρωθυπουργός της Σερβίας κατά τη θεμελίωση του υδροηλεκτρικού σταθμού

Μάιος 20, 2021. Ελλάδα.

Μπάνια Λούκα.

 Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS)  καθώς και τα κοινά ενεργειακά έργα και επενδύσεις που ανακοινώθηκαν έχουν ενοχλήσει εκπροσώπους της Βοσνίας στο Σαράγεβο, οι οποίοι εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τα αναπτυξιακά σχέδια του Βελιγραδίου και της Μπάνια Λούκα, σημειώνει η σερβική ‘Politika.

 Με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού «Buk Bijela», το οποίο δημιουργούν μαζί η Σερβία και η RS στη Φότσα, εκπρόσωποι βοσνιακών κομμάτων μπορούσαν να ακούσουν ισχυρισμούς από ένα λεξιλόγιο που είναι γνωστό όταν σχολιάζουν εκδηλώσεις που προωθούν δεσμούς και συνεργασίες μεταξύ του σερβικού λαού και στις δύο πλευρές του Δρίνου, όπως για «επιθετικότητα και διχοτόμηση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (Β-Ε)».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Μπισέρα Τούρκοβιτς (από το κόμμα του Ιζετμπέγκοβιτς) δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συναίνεση του κράτους της Β-Ε» για αυτό το έργο στον ποταμό Δρίνο και ότι η Σερβία «κινδυνεύει να εμπλακεί σε αυτήν την επιχείρηση». 

Για τους Σέρβους εκπροσώπους, αυτή είναι μια ιστορική επιχείρηση, ενώ ο Τούρκοβιτς πιστεύει ότι αυτό το έργο «δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας». 

Ο αντιπρόεδρος της RS, Ραμίζ Σάλκιτς (από το κόμμα του Ιζετμπέγκοβιτς)  βλέπει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Μπάνια Λούκα ως επίθεση εναντίον της Β-Ε και ως προετοιμασία για τη διχοτόμηση της χώρας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr