Λιβύη: «Αν δεν απομακρυνθούν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι είναι αδύνατες οι εκλογές»


Μάιος 9, 2021. 19:01. Ελλάδα.


Η καθυστέρηση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα σχετικά έγγραφα για τη διοργάνωση των γενικών εκλογών στη Λιβύη κατά το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, απειλούν την αναβολή τους, όπως σημειώνει το «Radio France Internationale».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο λόγος για το εμπόδιο είναι η έλλειψη δέσμευσης για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Διαλόγου της Γενεύης, που προβλέπει κυρίως την απόσυρση των μισθοφόρων και τη διάλυση των ένοπλων πολιτοφυλακών». 

Αυτό κάνει τη διοργάνωση  των εκλογών πριν από το τέλος του έτους απίθανη, «επιβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα ή τη δύναμη να αναγκάσει την απόσυρση ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι όπως φαίνεται δείχνουν να περιμένουν την εγκατάσταση της επόμενης εκλεγμένης κυβέρνησης».

Τα Ηνωμένα Έθνη προσβλέπουν στη διεξαγωγή εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στον διάλογο της Γενεύης, και έκτοτε η διεθνής κοινότητα προέτρεψε τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα, η οποία βυθίστηκε πριν από δέκα χρόνια μια ατελείωτη σύγκρουση.

Το κείμενο αναφέρει ότι «η σκληρότητα της τουρκικής θέσης σχετικά με το ζήτημα της απόσυρσης μισθοφόρων και των ξένων μαχητικών δυνάμεων, και η ένταση που προκλήθηκε με την επίσημη έκκληση της Λιβύης για απόσυρση μισθοφόρων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης  Νατζλά Αλ Μανγκούς και του Τούρκου ομολόγου της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς και η επίθεση εναντίον του υπουργού της Λιβύης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους οπαδούς της Τουρκίας στο εσωτερικό της Λιβύης, δείχνουν την απροθυμία της Τουρκίας στη διαδικασία σταθεροποίησης».

Η Άγκυρα  ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη είναι νόμιμη, ενώ οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νατζλά Αλ-Μανγκούς, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Τρίπολη, πυροδότησαν μια συζήτηση για την αναγκαιότητα αποχώρησης όλων των μισθοφόρων στη δυτική Λιβύη».

 «Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, η Αλ Μανγκούς ανέφερε την ανάγκη να αποσυρθούν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι από τα εδάφη της Λιβύης, αλλά ο Τσαβούσογλου υποστήριξε το αντίθετο ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη ήταν απολύτως νόμιμη υπό το φως της συμφωνίας που υπογράφηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση του Φαγιέζ  αλ Σάρατζ.

Η υπουργός της Λιβύης δέχθηκε επίθεση και απειλές από τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και συμμάχησαν με την Τουρκία. Κάποιοι απαιτούν ακόμη και την παραίτησή της.

Libya al Hadath

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr