Πρώην επικεφαλής της σερβικής μυστικής αστυνομίας καταδικάστηκαν στη Χάγη σε φυλάκιση 12 ετών


Ιούνιος 30, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Ο Διεθνής Μηχανισμός Ποινικών Δικαστηρίων (MMKS) καταδίκασε πρώην ηγέτες της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (SDB) της Σερβίας,  τους Γιόβιτσα Στάνισιτς και Φράνκο Σίματοβιτς, σε φυλάκιση 12 ετών. 

Καταδικάστηκαν για βοήθεια και συνέργεια εγκλημάτων πολέμου στο Μποσάνσκι Σάματς στη Βοσνία-Ερζεγογίνη (Β-Ε) την άνοιξη του 1992.

Τα εγκλήματα εναντίον του μη Σερβικού πληθυσμού στο Μποσάνσκι Σάματς διαπράχθηκαν από σερβικές δυνάμεις, με τη βοήθεια παραστρατιωτικών σχηματισμών. Η ειδική μονάδα της Σερβίας «Κόκκινες Μπερέδες», υπό τον έλεγχο του Σιμάτοβιτς και του Στάνισιτς, συμμετείχε στα εγκλήματα.

Είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο στη Χάγη έχει αποδώσει ευθύνη σε Σέρβους αξιωματούχους για βοήθεια και συνέργεια σε  ορισμένα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Στάνισιτς και ο Σιμάτοβιτς δεν ήταν μέρος μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε από τριμελή δικαστική επιτροπή με επικεφαλής τον δικαστή Μπάρτον Χολ από τις Μπαχάμες.

Τόσο η εισαγγελία όσο και η υπεράσπιση έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην πρωτοβάθμια απόφαση.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε μετά από δίκη. Στην πρώτη διαδικασία, οι Σιμάτοβιτς και Στάνισιτς αθωώθηκαν το 2013, μετά την οποία διετάχθη επανάληψη.

Το δικαστήριο κατηγορεί τον Σιμάτοβιτς και Στάνισιτς για διώξεις, δολοφονίες, απελάσεις και σε αναγκαστική μετακίνηση του μη Σερβικού πληθυσμού στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1991 έως το 1995.

Radio Slobodna Evropa

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr