Βόμβα από την Ουάσινγκτον: Ο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία


Ιούνιος 10, 2021. Ελλάδα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα θέματα της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εντείνουν την κοινή τους συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και θα υποστηρίξουν βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε το σχέδιο κοινής δήλωσης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των πολυάριθμων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της πρώτης επίσκεψης του Μπάιντεν στην ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θα τονίσουν την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση- RTS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει επιτέλους διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς θεωρεί ότι η αξιόπιστη πολιτική της ΕΕ είναι στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, γράφει η RTS, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

Σε αντίθεση με την ΕΕ, της οποίας πέντε κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια λύση στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση, γράφει η Ινφομαξ των Σκοπίων.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr