Σαμίχ Σούκρι: Οι σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας εξαρτώνται από τη στάση της Άγκυρας


tr.Euronews

Ιούνιος 13, 2021. Ελλάδα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμίχ Σούκρι δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και χώρας του θα προχωρήσουν σταδιακά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας.

Σε δηλώσεις του, στο τηλεοπτικό κανάλι Sada el-Balad του Καΐρου, ο Σούκρι αξιολόγησε τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις διμερείς σχέσεις.

Ο Σούκρι δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία αξιολογούνται βάσει της «μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις, αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Όσον αφορά τη δήλωση του Τσαβούσογλου σχετικά με τον αμοιβαίο διορισμό των πρεσβευτών των δύο χωρών, ο Σούκρι είπε χαρακτηριστικά, «η τάση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο είναι αξιοθαύμαστη».

«Η Αίγυπτος έχει κάποιες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Τουρκία. Εάν η Τουρκία λάβει υπόψη αυτήν την κατάσταση, οι τρέχουσες δυσκολίες θα ξεπεραστούν», δήλωσε ο Σούκρι.

 

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας για τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Σούκρι είπε ότι η Τουρκία «ανακοίνωσε τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο, τις διπλωματικές πρακτικές, τις αρχές της καλής γειτονίας και την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

«Η Αίγυπτος θέλει να έχει στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της, για λόγους σταθερότητας και για τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Σούκρι. 

Σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα προχωρήσουν σταδιακά μέσα σε μια διαδικασία, ο Σούκρι είπε ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν την κατάλληλη στιγμή «παρακολουθώντας, αξιολογώντας και βλέποντας ότι είναι πραγματικά προς όφελος της Αιγύπτου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο TRT Haber στις 9 Ιουνίου ότι οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα αναπτυχθούν με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών και ανακοίνωσε ότι θα εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Λιβύης και της Παλαιστίνης, ο Τσαβούσογλου είπε, «Υπάρχουν πολλοί τομείς και χώρες με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε και χρειαζόμαστε αυτήν τη συνεργασία εάν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο γίνουν κανονικές».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr