Τουρκία: Η Ελλάδα ζητά συνεργασία για τη «βλέννα» στη θάλασσα του Μαρμαρά

 Ο Έλληνας επιστήμονας υποστήριξε ότι η επίδραση του βλεννογόνου θα παραμείνει σε τοπικό επίπεδο


Ιούνιος 14, 2021. Ελλάδα.

Ο καθηγητής Γιώργος Τσιρτσής, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της Ελλάδας στη θαλάσσια και υποβρύχια επιστήμη, μίλησε στο Sözcü.com.tr. 

Ο Γιώργος Τσιρτσής, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης των Ωκεανών και Υποβρύχιας Ζωής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα από τα σεβαστά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δήλωσε ότι οι δύο χώρες στις ακτές του Αιγαίου πρέπει να συνεργαστούν.

 

Η κρίση της βλέννας

 

Η κρίση της βλέννας στη Θάλασσα του Μαρμαρά παρακολουθείται προσεκτικά και με ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα… Ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις και τα υπουργεία ανέλαβαν δράση για τη βλέννα, η οποία είναι επίσης γνωστή ως «θαλάσσια πτύελα» και η οποία αποτελεί μεγάλη απειλή για την υποβρύχια ζωή , ο καθηγητής Γιώργος Τσιρτσής αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα το 2007, ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες επιστήμονες.

Εκφράζοντας ότι η βλέννα δημιουργείται από την αύξηση της αναλογίας αζώτου και φωσφορικών στο νερό, ο Τσιρτσής δήλωσε:


 «Η κατάσταση που ονομάζουμε ευτροφισμό προκαλεί αύξηση του πληθυσμού των μικροοργανισμών που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι υπό κανονικές συνθήκες. Καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται, το θαλασσινό νερό γίνεται πράσινο ή καφέ, όπως συμβαίνει και στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτή η γλοιώδης δομή βλάπτει τους ζωντανούς και νεκρούς μικροοργανισμούς κάτω από το νερό. Συνήθως εμφανίζεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο και συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται με την αύξηση των πλούσιων θρεπτικών αξιών στο νερό. Συνήθως συμβαίνει περισσότερο στις παράκτιες περιοχές, καθώς τα ακάθαρτα ή κακά καθαρισμένα λύματα αναμιγνύονται στη θάλασσα».

Ωστόσο, ο διάσημος επιστήμονας είπε ότι αυτό το γεγονός στη Θάλασσα του Μαρμαρά θα έχει αρνητική επίδραση στο οικοσύστημα σε τοπική βάση.


 «Το θαλασσινό σάλιο θα εξαφανιστεί από άλλους μικροοργανισμούς στο νερό. Αυτό είναι η δουλειά των μικροοργανισμών σε αυτό το οικοσύστημα. Αλλά επειδή η περιοχή είναι τόσο μεγάλη, απαιτείται πολύ οξυγόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας στο οικοσύστημα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι πιθανό να πεθάνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου», είπε ο Έλληνας καθηγητής.

 

 «Είναι καταστροφή του περιβάλλοντος;»

 

Όσον αφορά τη χρήση της λέξης «καταστροφική», ο Τσιρτσής έκανε την εκτίμησή του:

 «Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη καταστροφή, γιατί αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το θαλάσσιο οικοσύστημα μπορεί γενικά να ανακάμψει πολύ απλά και γρήγορα. Μιλάμε για μέτρα όπως η μείωση της πηγής αποβλήτων που απορρίπτονται από τη ξηρά στη θάλασσα.

Ο Τσιρτσής είπε ότι αυτή η βλέννα είχε επίσης παρουσιαστεί και στις ελληνικές ακτές στο παρελθόν.

 «Εξαφανίζεται σταδιακά και χωρίς να επηρεάζουν το οικοσύστημα ή τους ανθρώπους», είπε.

 Ο επιτυχημένος επιστήμονας είπε ότι, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ακολουθεί ορισμένες από τις οδηγίες της ΕΕ και είναι προσεκτικός για ζητήματα όπως η θαλάσσια στρατηγική και η ποιότητα των υδάτων, προσθέτοντας: «Μέσω αυτών των προγραμμάτων, ελέγχουμε και ακολουθούμε τις πηγές ρύπανσης από τη γη, τους ποταμούς και τους σωλήνες αποβλήτων».

--


 The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr