Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι θα αποσύρει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη


Ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Sky News Arabia)

Ιούνιος 14, 2021. Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποσύρει  τους μισθοφόρους από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με το Sky News Arabia, «Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τη Γαλλία τη διαδικασία απόσυρσης», δήλωσε ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου .

Συνέχισε, «δεν εξαρτάται μόνο από τους δυο μας, αλλά μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αποφασισμένος να το πράξει».

«Η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν εγκάρδια και δεν ειπώθηκαν συγγνώμες για τις προσβολές», πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν και ο Ερντογάν ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν σε βάθος όλα τα θέματα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μακρόν επανέλαβε την επιθυμία του για στρατηγική διευκρίνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με αξίες, αρχές και κανόνες εντός του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται στα ζητήματα της Συρίας και της Λιβύης».

Οι τουρκο-γαλλικές σχέσεις γνώρισαν μια κατάσταση κρίσης από τις αρχές του 2020, η οποία εξελίχθηκε σε πόλεμο λέξεων, από το ξέσπασμα της κρίσης εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν ο Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο έκανε έκκληση, για μποϊκοτάζ στα γαλλικά αγαθά, και είχε δηλώσει ότι ο Γάλλος ομόλογός του έπρεπε να «εξετάσει την ψυχική του υγεία».

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr