Η Αλβανία για να αγοράσει drone από την Τουρκία καταφεύγει σε εξωτερικό δανεισμό

Από την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας στην τουρκική εταιρεία Bayraktar


Ιούνιος 27, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Μετά την ξαφνική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Τουρκία στις 2 Ιουνίου και την απόφαση που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Έντι Ράμα  για προμήθεια drone από την Τουρκία, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό για το 2021 και να επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα χρεώνοντας στους πολίτες άλλα 92 εκατομμύρια στο σύνολο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου για κανονιστική πράξη που υποβλήθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση λέει στην έκθεση ότι πρέπει να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος από το ήδη υψηλό επίπεδο λόγω ορισμένων επειγουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς τουρκικών αεροσκαφών από το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και διάφορες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων για το λεγόμενο έργο «Ο μεγάλος δακτύλιος στα Τίρανα», συμπεριλαμβανομένων τρεχόντων αμφιλεγόμενων έργων λόγω τεράστιου κόστους και πρόσθετων επενδύσεων για την παροχή νερού.


Όλα αυτά τα έξοδα θα χρηματοδοτηθούν από δάνεια αυξάνοντας το δημόσιο χρέος, αφού η κυβέρνηση δεν προβλέπει αύξηση εσόδων.

«Οι αλλαγές που προτείνονται μέσω αυτής της κανονιστικής πράξης δεν επηρεάζουν τα έσοδα, τους δείκτες του προϋπολογισμού που δεν έχουν υποστεί αλλαγές», ανέφερε η έκθεση.

«Η αύξηση των γενικών δαπανών του προϋπολογισμού σε συνολικό ποσό 11,8 δισεκατομμυρίων λεκ, αυξάνεται στον ίδιο βαθμό όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε προγραμματιστεί για το 2021», αναφέρει η έκθεση.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο λεκ στην Τουρκία σε ένα έργο που έχει κηρυχθεί ως «προτεραιότητα».

Σύμφωνα με την έκθεση, στόχος είναι η χρηματοδότηση «του έργου προτεραιότητας του Υπουργείου Άμυνας για την αγορά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου λεκ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία και μέτρων για την ικανότητα ελέγχου της επικράτειας και της εθνικής ασφάλειας στο σύνολό της».

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τις ιδιότητες και τις ικανότητες των εν λόγω drone ή του εμπορικού σήματος, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Μπλέντι Τσούτσι επισκέφθηκε το εργοστάσιο της τουρκικής εταιρείας Bayraktar, η οποία παράγει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα διαφόρων τύπων.



Birn, Panorama.al, hapur.al,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr