Εμίρ Κουστουρίτσα: Οι Σέρβοι ήταν θύματα σε όλους τους πολέμους τον 20ο αιώνα


Ιούλιος 26, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι, Σερβία.

 

Υπήρξαν τρεις μεγάλες γενοκτονίες στην Ευρώπη τον εικοστό αιώνα, αλλά ο κόσμος αναγνωρίζει μόνο εγκλήματα εναντίον των Εβραίων και των Αρμενίων.

Αυτή είναι η άποψη του Σέρβου σκηνοθέτη και μουσικού Εμίρ Κουστουρίτσα.

 Κάλεσε τους συμπατριώτες του να αποδείξουν στον κόσμο ότι οι Σέρβοι έχουν πέσει θύματα όλων των πολέμων του περασμένου αιώνα, όπως αναφέρει η Politika του Βελιγραδίου.

«Υπήρξαν σφαγές Εβραίων, Σέρβων και Αρμενίων. Οι Εβραίοι απέδειξαν τη γενοκτονία εναντίον τους, οι Αρμένιοι πέτυχαν σε αυτό στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Και οι Σέρβοι, που είχαν υποστεί γενοκτονία στο Jasenovac,Gradina, Yadovna, Stari Brod, δεν έλαβαν επιβεβαίωση για αυτό που συνέβη.

Θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεκινήσουμε μια από κοινού σχεδιασμένη επιχείρηση για να προσφέρουμε στον κόσμο αποδείξεις ότι οι Σέρβοι έχουν πέσει θύματα όλων των πολέμων του περασμένου αιώνα; Τώρα ή ποτέ!», είπε ο Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε επίσης τον απερχόμενο Ύπατο Εκπρόσωπο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Βαλεντίν Ίνζκο, ως «χλωμό αντίγραφο» του στρατηγού Όσκαρ Ποτιόρεκ, γενικού κυβερνήτη της Β-Ε κατά την Αυστροουγγρική εποχή.

 Ο Κουστούριτσα σημείωσε ότι ο Αυστριακός διπλωμάτης δεν έμαθε ποτέ από τα λάθη του προκατόχου του, ο οποίος έγραψε στη Βιέννη το 1913 ότι «είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε την απάθεια του σερβικού χωριού, να στραφεί το Ζάγκρεμπ εναντίον του Βελιγραδίου, και η Κροατία και η Μουσουλμανική διανόηση εναντίον των Σέρβων»

(Αυτή η επιστολή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2014 από το Ινστιτούτο Andrić, που ιδρύθηκε από τον Εμίρ Κουστουρίτσα).

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρέμβαση του Ίνζκο στο νομικό σύστημα της Β-Ε, η απαγόρευσή του να σχολιάζει και να διεξάγει έρευνα σχετικά με τα εγκλήματα της Σρεμπρένιτσα, δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου, την ημέρα που η Αυστρία-Ουγγαρία έστειλε τελεσίγραφο στη Σερβία το 1914.

Πέντε ημέρες αργότερα, η Αυστρο-Ουγγαρία κήρυξε πόλεμο στη Σερβία, ξεκινώντας έτσι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιθανότατα, ο Ίνζκο δεν θα ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειές του έχουν παρόμοια λειτουργία», τόνισε ο Κουστουρίτσα.

Στις 23 Ιουλίου 2021, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Βαλεντίν Ίνζκο, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Ιουλίου, εξέδωσε διάταγμα ποινικοποίησης για την «άρνηση γενοκτονίας και δοξασία των εγκληματιών πολέμου».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr