“Κινήσεις της Τουρκίας”- Μυστικές εντατικές επαφές Ισραήλ – Ελλάδας


Ιούλιος 21, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

 Εντατικές επαφές διεξάγονται μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται στο επίπεδο της επιβεβαίωσης για την ισχύ των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υπό το φως των πρόσφατων κινήσεων της Τουρκίας προς το Τελ Αβίβ,  όπως σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Αυτές οι ελληνικές επαφές έρχονται μετά από τις προσπάθειες της Τουρκίας για προσέγγιση με το Ισραήλ, τις τελευταίες ημέρες, και την προσπάθειά της για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Το Ισραήλ έχει συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο επικεντρωμένη στην πολιτική, ασφάλεια και ενεργειακή συνεργασία.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Ισραήλ

Σήμερα, Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιέρ Λάπιντ, για πρώτη φορά από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Ελλάδας συζήτησαν τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και τις κινήσεις της στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.


Η επίσκεψη του Δένδια πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και της Ελληνίδας ομολόγου του, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για να μιλήσουν για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού προέδρου και Ελληνίδας ομολόγου του

 

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε κλήση μεταξύ Χέρτζογκ και Σακελλαροπούλου, πριν από ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι σε οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα έβλαπτε τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Σήμερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Χέρτζογκ μετέφερε ένα μήνυμα διαβεβαίωσης στην Ελληνίδα ομόλογό του, σχετικά με τη σταθερότητα και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Αθήνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ισραηλινής Walla.

Πρόσθεσαν ότι η Σακελλαροπούλου κάλεσε να συγχαρεί τον Χέρτζογκ για την τρέχουσα θέση του και τον ρώτησε για τη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για εκ νέου προσέγγιση με το Ισραήλ

Η Τουρκία επιδιώκει πρόσφατα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ενισχύσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς ο Ερντογάν έκανε ένα τηλεφώνημα για να συγχαρεί τον Χέρτζογκ για τη θέση του.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο από το 2017 και ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας.

Ο Ερντογάν και ο Χέρτζογκ συζήτησαν τη δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων και της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για τον οποίο ανησυχεί η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή.

Η Τουρκία έστειλε πολλαπλά μηνύματα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Μουράτ Μαριάν, πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με εβραϊκές ομάδες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν,  ότι το Τελ Αβίβ δεν θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, ούτε θα επιστρέψει τον πρέσβη του στην Άγκυρα, ειδικά αφού η τελευταία υποστηρίζει τις δραστηριότητες των «Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ», του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, στην Κωνσταντινούπολη , που είναι εναντίον του Ισραήλ.

Al Dostur

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr